Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wat gebeurt onder de grond?


9 november 2016

Vraag nummer: 48147

Hallo

Ik vroeg mij af hoelang het duurt voordat een lijk verdwenen is
Uiteraard in een kist.
Duurt zoiets weken maanden?.
Ik begrijp dat zoiets aan heel veel dingen kan liggen.
Kleding,temperatuur gewicht ect.
Maar ik verdiep me hierin en ik kom er niet uit

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het is zeker geen kwestie van weken of maanden. Voor een lijk in een kist helemaal verteerd is (verdwenen is), moet u aan tientallen jaren denken.

Soms kun je na honderden jaren nog skeletten of delen van skeletten op een oude begraafplaats vinden. Soms is na 20 of 30 jaar alles helemaal weg. Dat verschilt dus van begraafplaats tot begraafplaats. Het kan liggen aan het soort zand of klei, grootte en gewicht van de overledene, of iemand in de zomer of winter wordt begraven, boven of onder in het graf, de zuurgraad van de grond, de vochtigheid van de grond, de hoogte van het grondwater, de kleding van de overledene en andere factoren.

De vertering van een overledene gebeurt door micro-organismen. Gemiddeld duurt het een jaar of 7 voordat een overledene een skelet, dus alleen maar botten, is. Daarom schrijft de wet voor dat iemand die begraven wordt, minstens 10 jaar begraven moet blijven. Dan is een overledene in bijna alle gevallen helemaal een skelet.

Een overledene wordt niet opgegeten door wormen, kevers, of andere kleine beestjes in de aarde. De wormen en kevers en dergelijke leven alleen vlak onder de oppervlakte, maar een overledene worden altijd diep begraven. In Nederland wordt een kist begraven op dieptes tussen 2,80 en 1,10 meter. Daar kunnen wormen en kevers en zo niet bij. Overledenen worden ook niet opgegeten door andere dieren.

Het verdwijnen van een overledene is een heel langzaam proces. De vertering begint van binnen uit, door bacteriƫn in de maag. Het gaat ook langzaam omdat er zo diep in de grond weinig zuurstof is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >