Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Waarom onderhoudskosten betalen als gemeente slecht onderhoud pleegt?


15 juli 2004

Vraag nummer: 3221  (oude nummer: 4511)

Geachte mr. W. van der Putten,

Ik heb in de lijst met onderwerpen gekeken maar ik kon het antwoord op mijn vraag niet vinden.

Ik betaal nu ieder jaar grafrechten welke, naar ik begrepen heb, gebruikt zouden moeten worden voor het onderhoud van zowel het voor bepaalde tijd afgekochte graf als de begraafplaats zelf. Het graf onderhoud ik zelf maar ik wil graag weten wat ik kan ondernemen nu de gemeente verzuimt om de begraafplaats te onderhouden? Is dit een vorm van wanprestatie? Ben ik zelf verplicht om alsnog deze jaarlijkse grafaanslagen te betalen?

Ik ben bezig om aan de gemeente een bezwaarschrift te schrijven maar ik weet niet of ik nu juridisch gezien mijn zaak ook "hard" kan maken.

Hartelijk dank voor uw antwoord!

met vriendelijke groet,
M. Schaaper

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Wat er eventueel op dit punt geregeld zou zijn, zou in de beheersverordening van de betreffende gemeentelijke begraafplaats geregeld moeten zijn.
Het is zo dat er in sommige verordeningen wel staat dat de gemeente de begraafplaats onderhoudt (in de meeste staat trouwens niets op dit punt), maar dat zegt nog niets over de intensiteit en de wijze van het onderhoud.
Ik zou niet weten hoe je als rechthebbende op een graf een gemeente tot een bepaalde mate of manier van onderhoud zou kunnen dwingen. Althans niet op basis van het feit dat je (verplichte) onderhoudsbijdragen betaalt. Het gaat hier om een soort belasting en niet om een contract, waarbij je (wel) vrij zou zijn om af te spreken wat de tegenprestatie precies is. Bij een belasting hoeft de overheid geen concrete tegenprestatie te leveren.
U kunt het natuurlijk proberen en een bezwaarschrift indienen tegen de aanslag grafrechten en onderhoudsbijdragen. Maar als het u op die basis lukt om een bepaalde manier van onderhoud af te dwingen, laat het mij dan weten, want dan schrijft u geschiedenis in de jurisprudentie.

Wat los daarvan altijd kan, is bij de gemeente een klacht indienen over het niveau van het onderhoud. Als u werkelijk wat wilt bereiken dan moet het geen mondelinge klacht bij de beheerder zijn, want die beslist niets over het inzet van geld en mankracht voor de begraafplaats. Dat doen burgemeester en wethouders, meestal op advies van hogere ambtenaren. Beheerders zijn vaak wel blij met dit soort klachten, ook al klinkt het tegenstrijdig, want die zouden zelf ook vaak wel graag zien dat er meer geld en middelen voor het onderhoud vrijgemaakt zou worden.
U kunt een schriftelijke klacht indienen en vinden dat wanneer u in het antwoord met een kluitje het riet in wordt gestuurd, wellicht ook een onderhoud met een verantwoordelijke wethouder aanvragen. Of een gesprek met enkele leden van de gemeenteraad. Als u dat soort mensen voor uw zaak weet te winnen, dan hebt u pas echt kans van slagen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE