Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Waar liggen resten van overledene?


12 juni 2018

Vraag nummer: 55252

Mijn neef is verleden jaar overleden en zijn moeder, broer en zussen weten niet wat er met zijn resten zijn gebeurd. Is er een manier om daar achter te komen (zijn vrouw en kinderen houden het geheim). Mijn tante wordt binnenkort 101 jaar. Heeft de familie van mijn neef er geen recht op om te weten wat er met zijn resten zijn gebeurd? Het zou ze helpen om zijn dood te accepteren en te verwerken.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er is geen landelijk overzicht van wie waar begraven is. Soms is het wel eens te googlen, omdat er bijvoorbeeld een overlijdensadvertentie was, of collega's iets op internet hebben geplaatst, maar ik denk dat u dat al geprobeerd hebt.

Een gemeente weet ook niet wie waar begraven of gecremeerd is. De gemeente (bevolkingsadministratie) geeft alleen een verlof tot begraven of cremeren af, maar weet niet waar iemand vervolgens wordt begraven of gecremeerd.

Het ligt echter voor de hand dat iemand wordt begraven of gecremeerd in zijn woonplaats, of in de regio. Soms is er ook een andere plaats waar iemand of diens echtgenoot binding mee heeft.
Begraafplaatsen en crematoria zijn wettelijk verplicht om te vertellen of iemand bij hen is begraven of gecremeerd.

De enige manier om er echter te komen waar uw neef is begraven of gecremeerd, is om alle begraafplaatsen en crematoria in zijn woonplaats en de regio aan te schrijven en de persoonsgegevens van uw neef te noemen (volledige naam en doopnamen, geboortedatum en -plaats, gehuwd met zijn vrouw (naam). Komt er niet suit, dan zou ik een vroegere woonplaats, geboorteplaats of geboorteplaats van de echtgenote proberen.

Ik zou een dergelijke vraag niet telefonisch stellen, omdat er dan een te grote kans op vergissingen is. Ik zou hem schriftelijk stellen en een schriftelijk antwoord vragen. Schriftelijk kan in dit verband ook per e-mail.
Ik zou alle antwoorden bewaren, voor het geval later ooit blijkt dat een begraafplaats of crematorium een onjuist antwoord gegeven heeft.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE