Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vrijstelling grafkosten voormalige militairen


1 juli 2018

Vraag nummer: 55510

Beste heer van der Putten,

We hebben een mailtje gekregen van een zoon. Zijn vader ligt begraven op onze algemene begraafplaats. Zijn vader was KNIL militair.
Nu legt hij bij ons de vraag neer om vrijstelling te krijgen van de kosten van grafrechten en met de vraag om dit graf te bestempelen als bijzonder graf.
Weet u misschien hoe dit elders in het land wordt opgepakt en hoe dit afgehandeld wordt? Want wie wordt rechthebbende en hoelang lopen de grafrechten door ....

Graag hoor ik van u.

Met vriendelijke groet,

X
Medewerker Burgerzaken

Antwoord:

Geachte heer,

Bij mijn weten wordt nergens in Nederland een uitzondering gemaakt voor de betaling van grafrechten van voormalige militairen.

Wat ik verder kan zeggen is dat er momenteel gewerkt wordt aan een nieuwe begraafplaats voor veteranen in Loenen op de Veluwe, maast het Nationaal Ereveld voor tijdens de strijd gesneuvelde militairen. Die begraafplaats voor veteranen zal over ongeveer 3 jaar operationeel zijn, denk ik. Maar daar als veteraan begraven worden, wat misschien voor deze voormalige KNIL-militair van toepassing zou kunnen zijn, is ook niet kosteloos. Toevallig weet ik dat omdat ik er als adviseur bij betrokken ben. Nabestaanden zullen ook daar grafrechten gaan betalen, net als op een andere begraafplaats.

Alleen voor de erevelden van de Oorlogsgravenstichting, zoals in Loenen, worden geen grafrechten betaald. Dan gaat het om gesneuvelde oorlogsslachtoffers.
Maar het is niet per definitie zo dat voor de graven van oorlogsslachtoffers niet betaald hoeft te worden. Op een gewone gemeentelijke of kerkelijke begraafplaats betaalt de familie voor de graven van oorlogsslachtoffers - al dan niet militairen - ook gewoon grafrechten, net als iedereen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >