Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vlag en crucifix mee begraven?


26 januari 2011

Vraag nummer: 7840  (oude nummer: 16379)

geachte heer van der putten , mag er bij begrafenissen een nederlandse of buitenlandse vlag worden meebegraven die op of in de kist ligt? en een crucifix?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Er zijn geen wettelijke regels voor het wel of niet begraven van vlaggen en crucifixen. Dat betekent dat het mag, als iemand het wil. Het is althans niet verboden.

Echter, begraafplaatsen hebben niet graag niet-verteerbare spullen en stoffen in de grond. Sommige begraafplaatsen hebben daar ook regels voor in hun beheersverordening of beheersreglement staan. Meestal komen die regels er op neer dat je wel natuurlijke stoffen mee mag begraven, maar geen kunststoffen.
Een bijvoorbeeld katoenen vlag en een houten crucifix vormen dan geen probleem. Een vlag van een niet of moeilijk verteerbare stof zou wel een probleem kunnen vormen, omdat hij de kist en daarmee ook het stoffelijk overschot aan 5 zijden afsluit, wat de vertering (zelfs ernstig) kan belemmeren. Bedenk dat een doek in de grond soms vocht kan vasthouden en zo een sterk conserverende werking kan hebben.

Behalve wetten en regels zijn er ook gebruiken. Het is gebruikelijk om vlaggen niet mee te begraven, maar voor het dalen van de kist op te vouwen en aan nabestaanden te geven. Als men een vlag toch graag mee zou willen begraven, zou het ook wenselijk zijn om hem op te vouwen en in die gevouwen toestand op de kist te leggen, zodat hij de kist niet rondom afsluit. Bedenk dat een doek in de grond soms vocht kan vasthouden en zo een sterk conserverende werking kan hebben.

Crucifixen worden ook vaak voor de begraving van de kist af gehaald en aan naaste nabestaanden gegeven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >