Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verzakken graf na 8 jaar


9 februari 2015

Vraag nummer: 41450

Hallo,

Het graf van mijn zoon is 8 jaar oud en begint steeds erger te verzakken, Wie is hiervoor verantwoordelijk en wat zou ik eraan kunnen doen om dit tegen te gaan?

mvg.

Antwoord:

Geachte heer,

In principe is het verzakken van een graf uw eigen risico.

Het verzakken van een graf is een natuurlijk proces. De grond klinkt in.
Maar, wat verstaat u onder 'verzakken van het graf'? Verzakt het grafmonument of ontstaat een soort kuiltje van 10 - 20 cm diep?

Wat normaal is, is dat een graf dat is afgedekt met aarde met een grafbeplanting, op den duur wat inzakt. De aarde klinkt in. U kunt er gewoon zelf wat aarde opgooien om het aan te vullen. Soms doet de beheerder van de begraafplaats dat ook. Maar men is er niet toe verplicht.

Als het grafmonument verzakt, heeft dat ook weer te maken met het inklinken van de grond, maar is dat wat lastiger eenvoudig op te lossen. Maar er kan wel ook een juridische vraag bij spelen, namelijk of het grafmonument wel goed is gefundeerd. Heeft de steenhouwer wel een goede fundering aangebracht, of niet?
Dat kan ik van achter mijn bureau natuurlijk niet zien.
Als de steenhouwer geen fundering heeft aangebracht, terwijl de beheerder van de begraafplaats zegt 'Tja, dat heb je op ons terrein eigenlijk altijd nodig', dan hebt u een punt om de steenhouwer op aan te spreken. Dan zou het niet onredelijk kunnen zijn om te eisen dat de steen recht wordt gezet. En misschien alsnog wordt gefundeerd, waarbij u kosten deelt, of zoiets.
Als wel een goede fundering is aangebracht, maar de boel toch verschuift, wordt het een ander verhaal. Dan is de steenhouwer niet verantwoordelijk te stellen.

De ondergrond van een begraafplaats is vaak in beweging. In uw eigen graf is begraven, maar er wordt ook in buurgraven begraven. Telkens moet de grond in of rond het graf dan weer inklinken. Als de graven smal zijn kan dat ook effect hebben op buurgraven. Uiteraard heeft het ook te maken met de kwaliteit van de grond.

Wat u het beste kunt (laten) doen om het verder verzakken tegen te gaan, kunt u het beste bespreken met de beheerder van de begraafplaats. Die heeft er ervaring mee, mag je verwachten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven worden?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >