Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vervolg vraag 8292 (identificatie)


25 augustus 2006

Vraag nummer: 4519  (oude nummer: 8295)

Geachte heer Van der Putten,

Dus als ik het goed begrijp dan kan je een crematie of begrafenis weigeren als de identiteit niet meer vastgesteld kan worden door toepassing van artikel 8. Kan je dat of moet je dat? Je hebt immers geen zekerheid.

Extra regels van de wetgever? Daar zit niemand op te wachten. Als je iets niet goed regelt, doe het dan liever niet.
Nabestaanden kunnen bij twijfel altijd eisen dat de kist geopend wordt. Geen uitvaartondernemer die dat kan weigeren. Op die manier leg je de verantwoording waar die hoort. Namelijk bij de nabestaanden en de uitvaartondernemer en niet bij medewerkers van begraafplaatsen en crematoria die alleen maar af kunnen gaan op regelgeving die niets zegt over de identiteit van de overledene. Als ze zekerheid willen dan belanden ze in een situatie die je niemand toewenst.

Met vriendelijke groet,

Martin Jilleba

Antwoord:

Geachte heer Jilleba,

Het is sterker, het is juist de bedoeling dat een crematie of begrafenis wordt geweigerd als de identiteit niet meer voldoende duidelijk vastgesteld kan worden. Of door toepassing van artikel 8, of door onderzoek door een politiearts, ik noem maar wat.

De wetgever gaat er van uit dat het uitzonderingen zijn dat een lichaam zonder de juiste papieren bij een crematorium of begraafplaats komt en er dan identificatie plaatsvindt.

Als u er regelmatig mee te maken hebt, althans meer dan eens, dan is het wellicht verstandig om alle uitvaartondernemers in de regio aan te schrijven en aandacht te vragen voor de problematiek. Hen op het hart te drukken om voor de juiste documenten te zorgen. En er op te wijzen dat een identificatie, die anders nodig is, voor de nabestaanden vaak niet prettig is. Alhoewel, er zijn ook veel gevallen waarin het niets uitmaakt. Dat de kist dagenlang open heeft gestaan en pas vlak voor het vervoer naar begraafplaats of crematorium is gesloten. Dan kan het deksel er alsnog wel weer even vanaf. Maar het moet voorkomen worden. En zeg dan ook duidelijk in die brief dat als er geen documenten zijn en als ook identificatie niet mogelijk is, er geen crematie of begrafenis mag en zal plaatsvinden.

Het moet absoluut duidelijk zijn dat de verantwoordelijkheid ligt bij de nabestaanden en vooral bij de uitvaartondernemer. Maar zeker niet bij medewerkers van begraafplaatsen en crematoria, want die kunnen en mogen niet eens de documenten maken waar het hier om gaat. Maar ik hoef u niet te vertellen hoeveel ophef het kan geven als blijkt dat een kist is verwisseld. Dat gebeurt altijd door of bij de uitvaartonderneming, maar het crematorium of de begraafplaats kan toch een tik van de negatieve berichtgeving mee krijgen.

Ik meen altijd dat duidelijkheid de beste manier is: zeg en vooral schrijf duidelijk aan uitvaartondernemingen dat ze hun zaken op orde moeten hebben en dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de gevolgens als het niet zo is. Dat gevolg kan zijn dat er niet begraven of gecremeerd kan worden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE