Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verplaatsing graf ivm met uitbreidingsplannen begraafplaats


10 augustus 2009

Vraag nummer: 6785  (oude nummer: 13540)

Uitgerekend vandaag, op de sterfdag van mijn vader, krijgt mijn moeder (96) een brief van begraafplaats Zorgvlied. In het kort komt het hierop neer dat mijn vader in de weg ligt ivm met uitbreidingsplannen. Ze krijgt een aantal opties. Het graf kan opgeheven worden, ze kan het laten verplaatsen naar een zelf gekozen plek of naar een plek in de buurt. Ze kan het er niet mee eens zijn en moet dit dan met redenen omkleden.
Dit voelt allemaal heel dubbel en mijn vraag is welke rechten heb je in geval van een eigen graf en kan je verlangen dat dit met rust gelaten wordt?
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Met het 'in de weg liggen' van een graf heeft uw moeder niets te maken. Het graf ligt waar het ligt en niemand krijgt het daar weg. Uw moeder is niet verplicht om mee te werken aan opheffing, verplaatsing, of wat dan ook. Zij hoeft ook geen reden te noemen om het er niet mee eens te zijn. Zij heeft heeft uitsluitende grafrechten op die plek en die rechten zijn onaantastbaar, tenzij een rechter beslist dat het graf verplaatst moet worden. Ik ken geen voorbeelden dat een rechter daar ooit toe besloten heeft.

Iets anders is dat het misschien toch redelijk en verstandig is om onder bepaalde omstandigheden akkoord te gaan met verplaatsing van het graf. De gemeente mag het graf niet zonder toestemming verplaatsen, maar uw moeder is er waarschijnlijk niet gelukkig mee als het graf straks op een uiterst ongelukkige plek blijkt te liggen, bijvoorbeeld half op een pad. De rechten op het graf mogen niet worden aangetast, maar een rechthebbende op een graf heeft geen recht op de omgeving van het graf.

Per saldo is het daarom meestal toch verstandig om in te stemmen met verplaatsing van het graf. Uiteraard geheel op kosten van de gemeente.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >