Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vermelding naam gehuwde vrouw in grafregister


11 februari 2010

Vraag nummer: 7303  (oude nummer: 15062)

Geachte heer van der Putten

Hoe moet een overleden (gehuwde) vrouw vermeld worden in een grafregister.
Met vermelding van de naam echtgenoot gevolgd door haar geboortenaam of alleen maar haar geboortenaam

met vriendelijke dank
M.F.J.J. Baijer

Antwoord:

Geachte heer,

In het register van een begraafplaats zou ik een overleden vrouw altijd met haar eigen naam opnemen, dus met wat zo lieflijk ook wel 'meisjesnaam' genoemd wordt.

De toevoeging van de naam van een echtgenoot is juridisch niet zo interessant of nodig. Maar wel handig voor het geval dat een gehuwde vrouw haar eigen naam zelden of nooit gebruikte, zodat familie en bekenden soms de neiging hebben om alleen de naam van de echtgenoot te noemen als zij informatie bij de administratie opvragen. Dan kun je herleiden wie zij bedoelen.

Overigens mogen gescheiden vrouwen ook nog de naam van hun vroegere echtgenoot gebruiken, omdat ze nu eenmaal lange tijd overal onder die naam bekend waren. Dat is een verschijnsel dat steeds meer afneemt. Meer iets van oudere generaties.
Maar het kan soms ook handig zijn om van een gescheiden vrouw de naam van de vroegere echtgenoot ook op te nemen, omdat zij die zelf ook bleef gebruiken. Als zo'n wens bestaat, zullen nabestaanden dat ook wel aangeven. Er is dan geen reden om dat te weigeren.
Je zult altijd de meisjesnaam moeten noemen, gewoon omdat dat altijd de officiele naam is en blijft, ongeacht of iemand ongehuwd, gehuwd, gescheiden of weduwe is. Maar de toevoeging of opmerking dat iemand bijvoorbeeld van 1960 tot 1995 gehuwd was met de heer X, kan iemand beter vindbaar maken in de administratie.

Tegenwoordig zijn veel administraties geautomatiseerd; het is dan handig om op beide namen te kunnen zoeken.

Natuurlijk moet ook een belangrijk basisgegeven als een geboortedatum worden opgenomen. En de datum van overlijden en/of de datum van begraving liggen ook voor de hand in een grafregister.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >