Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verkoop kerkhof van gemeente aan prive partij


12 maart 2016

Vraag nummer: 45541

Tussen 2 dorpen is er in de jaren 70 een gezamenlijke openbare begraafplaats aangelegd. Dit als aanvulling op de bijna volle RK kerkhoven. Velen van onze voorouders liggen op de openbare die altijd door de gemeente werd beheerd. Nu blijkt de gemeente deze te willen verkopen. Kan dat zomaar? Dient er bij de aanbesteding geen vertegenwoordiging van de grafhuurders/nabestaanden betrokken te worden? http://www.bndestem.nl/regio/breda/kerkhof-te-koop-in-bavel-veertien-gegadigden-1.5816469

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De eigenaar van een begraafplaats kan die begraafplaats altijd verkopen. Dat geldt zowel voor gemeentelijke als kerkelijke als privé begraafplaatsen.

Ik zou niet weten waarom bij de verkoop vertegenwoordigers van de rechthebbenden op graven of andere nabestaanden betrokken zouden moeten worden. Aan hun positie verandert namelijk helemaal niets. Iedere koper moet bestaande rechten op graven ten volle respecteren. Dat volgt uit de 'uitsluitende grafrechten'. Niemand hoeft bang te zijn op de een of andere manier in een ongunstige situatie terecht te komen.

De situatie is niet uniek. Gemeentelijke begraafplaatsen worden vaker overgedaan aan een andere partij, vaak een stichting. Kerkelijke begraafplaatsen worden ook regelmatig overgenomen door een stichting of de gemeente. De afgelopen jaren in Vaals en in een gemeente waarvan de naam me even niet tebinnen schiet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >