Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verhoging grafrecht


6 september 2002

Vraag nummer: 1024  (oude nummer: 1358)

Mon Dec 6 10:18:14 1999

Als de grafrechten de afgelopen 10 jaar ƒ82 per jaar bedroegen, is het dan normaal dat deze de komende tien jaar tien keer zo hoog zijn? Zo ja, wat is hiervan de reden? Zo nee, wat kun je ertegen doen?

J. Mast

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw Mast,
Als grafrechten de afgelopen 10 jaar ƒ82,- per jaar bedroegen, is het natuurlijk niet normaal dat deze de komende 10 jaar 10 keer zo hoog zijn, zoals u schrijft. Maar ik kan me niet voorstellen dat alleen de grafrechten ruim ƒ800,- per jaar kosten. Ik ken van heel wat begraafplaatsen hun tarieven, maar dit zou een absolute topper zijn. Bent u wel goed voorgelicht?
Verwarrend is vaak dat begraafplaatsen verschillende soorten kosten rekenen. Dat is het grafrecht, zeg maar de huur van het graf. Voorts rekenen de meeste een bedrag als bijdrage in het onderhoud van de begraafplaats. Als er iemand wordt begraven, kost de feitelijke begrafenis gewoonlijk ook een bepaald bedrag. En voor het plaatsen van een grafsteen wordt vaak ook een (bescheiden) bedrag gerekend. Sommige begraafplaatsen houden ook het monument schoon en dat kost ook weer iets. En soms vraagt men ook een bedragje - soms enkele guldens, soms enkele tientjes - aan inschrijvingskosten.
Deze soorten kosten maken vaak onduidelijk wat nu eigenlijk de kosten zijn. Want sommige moet je direct betalen voor 10 of 20 jaar, andere jaarlijks, andere eenmalig. Op sommige begraafplaatsen is het grafrecht duur, maar de onderhoudskosten laag, of andersom. Op de gemiddelde gemeentelijke begraafplaats moet men bij de kosten van een algemeen graf (waarin men met vreemden begraven wordt) denken aan zo'n ƒ100,- tot ƒ125,- per jaar (als je alle kosten optelt en door het aantal jaren deelt) en bij een eigen familiegraf (waarin eerst iemand wordt begraven en de overgebleven ruimte wordt gereserveerd voor de echtgenoot, partner of ander familielid) aan zo'n ƒ250,- tot ƒ275,- per jaar. Bij de duurste begraafplaatsen die ik ken liggen de kosten rond de ƒ400,- per jaar (bij de goedkoopste ƒ20,- per jaar). De verschillen zitten vaak in het soort begraafplaats: bij de dure gaat het om een goed onderhouden begraafpark, bij de goedkope meestal om een kaal terrein dat weinig of geen onderhoud vergt.
Begraafplaatsen, zowel gemeentelijke als kerkelijke, zijn vrij in het bepalen van hun tarieven. Soms komt het wel voor dat een begraafplaats vele jaren te goedkoop is geweest en dat men de tarieven fors verhoogt, bijvoorbeeld enkele jaren achtereen met 10 of 15%. Ik ken begraafplaatsen waar een graf een aantal jaren geleden zo'n ƒ40,- kostte. Dat tarief is enkele jaren achtereen telkens met 15% opgetrokken. Die 15% lijkt veel, maar gelet op het spotgoedkope oude tarief, is ook het sterk verhoogde tarief landelijk gezien nog erg goedkoop. Maar of men duur of goedkoop is, kan men alleen zien als men ook de tarieven voor onderhoud e.d. kent en in het totaal betrekt.
Ik kan me grafrechten van ƒ800,- per jaar niet voorstellen. Als u mij een mailtje stuurt om welke begraafplaats het gaat, kan ik eens zien of ik de tarieven in mijn archief heb en kijken of het wel klopt en of niet van een vergissing sprake is.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE