Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verantwoordelijkheid voor vrijwilligers bij een uitvaart


20 oktober 2003

Vraag nummer: 2565  (oude nummer: 3233)

In onze parochie is het de gewoonte dat een groepje dragers vanuit een groep vrijwilligers dragen bij een uitvaart. Mijn vraag is wie is er wanneer verantwoordelijk wanneer er iets fout gaat.

De begrafenisondernemer vraagt aan de nabestaanden of er een voorkeur voor dragers is.
De ene keer zijn dat familieleden, hoogst zelden hoeft de begrafenisondernemer dragers mee te nemen. Meestal zijn het dragers van eigen parochie.
De meeste van de dragers zijn op leeftijd en tot op heden is het gelukkig nog niet voorgekomen dat er iets gebeurde.
In ons bestuur is nu de vraag gerezen wie er verantwoordelijk gesteld wordt wanneer er iets zou gebeuren. Bij de laatste begrafenis gleed iemand uit bij het plaatsen van de kist boven het graf.

Graag zie ik uw antwoord tegemoet,

Met vriendelijke groet,

Kees Rentmeester
verantwoordelijke vanuit het kerkbestuur voor het kerkhof dat nog in handen is van de eigen parochie. H.Willibrordus 's-Heerenhoek. Wij zijn aangesloten bij het LOB

Antwoord:

Geachte heer Rentmeester,

Als de parochie de dragers regelt, is de parochie in principe verantwoordelijk voor als deze mensen iets overkomt of wanneer deze mensen aan een ander onheil toebrengen. Bij het zelf iets overkomen kan men denken aan uitglijden en been breken en kleding scheuren; bij het een ander iets toebrengen aan uitglijden, maar tegen een ander aan vallen die óók ongelukkig valt en iets breekt of scheurt.

Als de begrafenisondernemer dragers regelt, is híj verantwoordelijk voor deze mensen.

Nu staat mij bij dat de RK kerkprovincie een soort collectieve verzekering heeft voor de vrijwilligers die ten behoeve van parochies werken. Wellicht vallen dragers daar ook onder. Ik ken de omvang en strekking van die verzekering niet, maar ik adviseer u om eens bij uw bisdom te informeren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >