Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Veilig werken op begraafplaats


9 april 2005

Vraag nummer: 3818  (oude nummer: 5855)

Geachte heer,

Ik ben vervanger van begraafplaats beheerder.Werkt alleen, 120 begrafenissen p/jaar.
Tegenwoordig 2 diep. Kunt u mij iets vertellen over Arbo en veiligheid over werken aan graven,delfen en sluiten. Mijn gevoel zegt dat het niet veilig is om alleen te werken, navraag over veiligheid bij afdelingshoofd heeft niet het gewenste op geleverd.
kunt u mij helpen om meer informatie te krijgen?
Bijvoorbaat dank,

W Dorst.

Antwoord:

Geachte heer Dorst,

Er staan in de rubriek al meer vragen en antwoorden over Arbo en veilig werken op de begraafplaats. Ik wil niet alle vragen nog eens heel uitgebreid behandelen, anders wordt alles nog langer en meer dan het nu al is. Zoek s.v.p. de opude vragen, ik denk in de sub-rubriek Overig begraven / begraafplaats. Maar wellicht ook bij Verordening e.d., waar vroeger ook Voorschriften en Wetgeving bij zat, maar die naam werd te lang.

Er zijn wel arbo-rapporten, waarover ik in de vragen heb geschreven. Zie aldaar.

Ik kan wel zeggen dat niet niet zo is dat alleen werken per definitie onveilig is. Je kunt ook met zo'n 2-en onveilig werken. Veilig werken is voor een belangrijk deel ook werken met degelijk materiaal zoals een goede bekisting en goed gereedschap. Maar veilig werken heeft een werknemer ook zelf in de hand. Als je een goede bekisting hebt maar die slordig plaatst, dan wordt die ook onveilig. Als je tussen bestaande graven een kuil graaft maar ziet dat het monument op het naastliggende graf niet stevig ligt maar denkt "Ach, dat gaat nog wel" dan kan dat ook onverstandig en onveilig zijn. Slechte houding bij graven en tillen e.d. ook, dat kan je je rug kosten.
Er zijn ook wel cursussen voor veilig werken, heeft meen ik een jaar of 2 geleden ook wel eens iets over gestaan in het vakblad "De Begraafplaats"van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen. Moet uw werkgever hebben.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >