Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Tijdelijk lenen ruimte van graf voeteneinde


22 september 2008

Vraag nummer: 5691  (oude nummer: 11301)

Mijn ouders hebben eigen graven de lengte van het graf is 212 cm echter nu is er een nieuwe mal die is 234 cm, men moet dan van het voeteneinde van het voorliggende graf de ruimte van 22 cm tijdelijk lenen.

Bij het delven van een nieuw graf wordt het voor-of achterliggende monument verwijderd. tussenruimte is 212 cm. de mal gebruikt men bij het delven van een nieuw graf. deze mal is 234 cm. deze past dus niet meer tussen de graven maar men moet volgens de wet toch altijd minimaal 30 cm ruimte houden.

Mag dit zonder toestemming? Men doet dit bij alle nieuwe graven.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

U bedoelt de bekisting die men gebruikt voor het delven van een graf. Die stut de wanden, zodat het graf niet kan inzakken. En opdat ook buurgraven niet kunnen verzakken. Een graf kan soms wel 3 meter diep zijn.

Ja, men mag voor werkzaamheden aan een graf ook tijdelijk aan of binnen de ruimte van andere graven komen, als dat voor veilig werken nodig is. En zo'n bekisting voorkomt het inzakken van het graf en buurgraven en biedt bescherming aan de delvers. Daar heeft de beheerder van een begraafplaats van niemand toestemming voor nodig.
Vaak staat er ook in de beheersverordening of het beheersreglement dat men voor het delven van een graf de monumenten van een of meer buurgraven tijdelijk mag wegnemen.
Op veel begraafplaatsen is dit een gangbare en noodzakelijke praktijk.

Inderdaad moet er volgens artikel 5 van het Besluit (niet de Wet) op de lijkbezorging rondom de graven een afstand van 30 cm aarde worden aangehouden. Maar met 'graven' bedoelt men in deze bepaling de kisten, niet de ruimte van het hele graf. Anders zou in heel Nederland bijna geen enkel graf aan deze voorwaarden voldoen. Maar dat is ook niet nodig.
De afstand van minimaal 30 cm wordt aangehouden om voldoende zuurstof in de grond rond de kisten te kunnen laten circuleren. Maar ook om wat 'speelruimte' te hebben voor noodzakelijke werkzaamheden zoals het plaatsen van een bekisting.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >