Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Snel vergaan


18 juni 2017

Vraag nummer: 51040

Goeiedag!
Ik snap niet waarom mensen in een kist begraven willen worden en waarom men ze wil conserveren met formaldehide.
Als ik later dood ben, wil ik zo snel mogelijk vergaan en tot stof wederkeren. Dat is toch ook eigenlijk de bedoeling. Een dode conserveren heeft toch geen nut. Een lichaam in een luchtdichte kist leggen is toch smerig. Het ligt dan in de rottingssappen. Bah. En het kan niet tot stof en naar de aarde terugkeren.

Als ik dood ben, wil ik niet gewassen worden, niet aangekleed, niet opgemaakt, niet geconserveerd, en niet opgebaard worden. Ik wil zo snel mogelijk begraven worden, naakt in een katoenen laken, direkt in de aarde, zodat de sappen en andere rottingsproducten door de aarde worden geabsorbeerd en mijn lichaam daar niet in ligt. Is dit mogelijk?
Het liefst zou ik willen dat mijn lichaam wordt opgegeten door gieren en hyena's. zij maken de boel snel schoon. Maar dat zal wel niet kunnen in Europa.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het begraven worden in een kist heeft praktische redenen. Niet voor degene die in de kist ligt, maar wel voor de mensen die de overledene moeten transporteren. Het lichaam van een overledene wordt enige tijd na het overlijden stijf, maar vervolgens weer slap. Als je geen kist of een baar of iets dergelijks gebruikt om de overledene op te leggen, sjouw je als het ware met een hele grote zware aardappelzak en dat ziet er niet erg plezierig uit en het draagt ook niet makkelijk.
Ook is het zo dat als de overledene niet in een kist of een lijkwade ligt, het voor mensen die de overledene moeten vervoeren en begraven of cremeren, een zware belasting is om de overledene te zien. Ook voor mensen die dagelijks in het uitvaartwezen werkzaam zijn, is het emotioneel belastend om overledenen te zien.
Sommige medewerkers van crematoria weigeren om een overledene in een oven te schuiven als deze niet in een kist ligt. Primair vanwege de emotionele belasting. Een kist in de oven schuiven is neutraal, maar om zichtbaar een mens in een oven te schuiven, schijnen veel mensen niet te willen of te kunnen doen. Een slap lichaam kan men overigens ook helemaal niet zomaar in een oven schuiven, want dat vouwt zich dan makkelijk dubbel. Dat is heel onhandig.

Een overledene wordt niet met formaldehyde geconserveerd. Conservering van overledenen is bij wet verboden. Er is alleen een uitzondering voor een tijdelijke conservering, zoals koeling en thanatopraxie.

Als u na uw dood niet gewassen wilt worden, zullen er weinig mensen bereid gevonden worden om uw lichaam te vervoeren e.d. Na de dood werken de sluitspieren niet meer en ligt een overledene in zijn ontlasting. Dat is niet zonder meer hanteerbaar.

U kunt naakt in een laken begraven worden, maar niet eerder dan binnen 24 uur. Als het na 36 uur gebeurt, is het al snel.
Maar het naakt begraven worden kan. Zie:


Gieren en hyena's zijn er niet in Europa. Als u door zulke dieren wilt worden opgegeten, zult u zich naar een ver buitenland moeten laten vervoeren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE