Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Schending grafrust


20 januari 2009

Vraag nummer: 6097  (oude nummer: 12166)

Rond december van het afgelopen jaar is het graf van mijn vader (algemeen graf) verdwenen. Het steentje, plantenbakjes, buxushaag en enkele persoonlijke eigendommen zijn verwijderd. Tevens ziet het er naar uit dat het gehele graf geruimd is door een herindeling van de begraafplaats. Dit is volgens de beheerder niet gebeurt, volgens haar zijn per abuis alleen de bovengrondse zaken verwijderd en vernietigd. Ik betwijfel dat ten zeerste en heb de beheerder hierop gewezen. Ik ben nog in afwachting van een antwoord, maar hoe ver kan ik gaan? Mijn vader is daar 14 januari 1999 begraven, dus binnen 10 jaar zou e.e.a. gebeurt zijn. Is dit grafschennis? Er is wel beloofd dat er een nieuw steentje wordt geplaatst, maar daar heb ik nog niets van gezien.

Met vriendelijke groet,
X

Antwoord:

Geachte heer,

Grafschennis is volgens het Wetboek van Strafrecht het opzettelijk schenden van een graf of een grafmonument. Het per abuis verwijderen en vernietigen van een grafmonument is niet strafbaar.

Het is aannemelijk dat de inhoud van het graf niet geruimd is. Algemene graven worden gewoonlijk niet individueel geruimd, maar als geheel vak. Als andere algemene graven in de buurt er nog ongeschonden uit zien, zal het vak nog niet geruimd zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE