Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Reglement niet geldig?


23 oktober 2002

Vraag nummer: 1317  (oude nummer: 1665)

Sun Oct 22 17:48:30 2000

Geachte hr. vd Putten,

Wij hebben met onze begraafplaats een lastige situatie. In het voorjaar is een meneer overleden. Zijn kinderen willen nu een buitenissig monument plaatsen.
Dat mag volgens ons reglement niet. Het is ver buiten de maten. Een zoon, die advocaat is, zegt dat ze met het reglement niets te maken hebben omdat het reglement niet vooraf is gegeven.
Nu kan bij ons iedereen een reglement krijgen tegen betaling van Fl. 5,-. Dat is in het voorjaar ook de familie geschreven, maar ze hebben geen reglement genomen.
Er zijn al wat brieven over en weer, maar we komen er niet uit. Klopt de stelling van de zoon dat ze met het reglement niets te makenhebben?

Vr. gr.

Piet Bronger

Antwoord:

Geachte heer Bronger,
Wat de zoon stelt, klopt. Het beheersreglement van een kerkelijke begraafplaats is juridisch niets anders dan de algemene voorwaarden die worden gehanteerd bij grafuitgifte en dergelijke. Sinds 1992 zijn de regels voor algemene voorwaarden in het Burgerlijk Wetboek aangescherpt. Men moet voorafgaand aan het aangaan van een overeenkomst de algemene voorwaarden overhandigen of meesturen, tenzij de wederpartij een professionele partij is die met de betreffende voorwaarden als bekend is of geacht mag worden. Een gewone familie die echtgenoot/vader laat begraven is geen professionele partij. Zij moeten vooraf de voorwaarden kennen. Had de voorwaarde van beperkte maten van een grafmonument haar voor de begrafenis bekend kunnen zijn, dan had de familie immers nog kunnen kiezen voor een andere begraafplaats. Nu niet meer.
Ik zie wel vaker dat vooral kerkelijke begraafplaatsen geen reglement vooraf ter beschikking stellen of kosteloos meesturen, maar tegen betaling ter beschikking stellen. Dat is een geheel verkeerd soort zuinigheid. Ik hoor dan wel vaker "Ja, maar dat reglement kost ons ook geld." Dat geloof ik graag. Maar als een graf fl. 2.500,- kost en het reglement kost fl. 5,-, maak dan de prijs van het graf maar fl. 2.510,- en geef het reglement gratis. Want nu kunt u nog zo'n mooi reglement hebben, maar niet tijdig overhandigd betekent niet geldig.
In dit geval zie ik geen andere oplossing voor u dan een beroep te doen op de redelijkheid, namelijk dat een te groot monument mogelijk overlast bezorgt voor buurgraven. Als dat niet zo is, hebt u helaas geen poot om op te staan.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >