Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Oude kaartenbak


8 januari 2004

Vraag nummer: 2784  (oude nummer: 3718)

Geachte heer van der Putten,

We aarzelen als bestuurscommissie van een kerkhof om de oude kaartenbak weg te gooien. Alles is een paar jaar geleden in een PC-bestand gezet. Alles is dubbel gecontroleerd op fouten. 2 leden van ons bestuur vinden dat de 'oude rommel' wel weg kan; 2 anderen vinden van niet. Wat vindt u?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik zou een oude kaartenbak, althans de inhoud, nooit weggooien. Vaak staan op die kaarten allerlei verwijzingen naar vorige rechthebbenden en personen die eerder in een graf hebben gelegen, maar zijn geruimd, opgegraven etc. die niet in een actueel computer-register zijn overgenomen.

Ik heb ook regelmatig meegemaakt in discussies met nabestaanden, hun advocaten en een enkele rechtszaak dat de juistheid van het nieuwe digitale register wordt betwijfeld; het is dan nuttig en plezierig om de oude originele gegevens te hebben. Dat smoort menige discussie.

De oude papieren bestanden zijn, zoals gezegd, ook interessant om te weten wie vroeger aldaar begraven is geweest. Dat kan ook voor genealogen interessant zijn.

Het zou ook een optie kunnen zijn om de oude gegevens aan te leveren aan het gemeentearchief, juist vanwege de genealogische waarde.

Mijn optie zou zijn:
1. zelf als kerkhof bewaren;
2. als u het per se zelf niet wilt bewaren: dan aan het gemeentearchief aanbieden. Dat aanbieden van het archief staat ook in de Wet op de lijkbezorging als plicht bij het opheffen van de begraafplaats.
3. nooit en te nimmer zomaar de gegevens weg gooien. Er staan op de kaarten andere en meer zaken dan dat men meestal nu in een digitaal bestand overneemt.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE