Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opgraven en herbegraven advies inspectie?


8 augustus 2005

Vraag nummer: 3940  (oude nummer: 6325)

Anderhalf jaar geleden is een persoon begraven in een algemeen graf. Inmiddels is zijn vrouw overleden en begraven in een eigen graf. De familie wil graag dat betrokkene wordt opgegraven en herbegraven bij zijn vrouw. Nu heb ik uit uw eerdere commentaren reeds begrepen dat sowieso toestemming van de burgemeester noodzakelijk is. Echter vroeg ik mij af, omdat het hier gaat om opgraven binnen een termijn van 10 jaar, of het noodzakelijk is advies te vragen aan de Inspectie voor de volksgezondheid. Wellicht heb ik het antwoord hierop in een eerdere vraag over het hoofd gezien.
Met vriendelijk groet,
Astrid Smulders

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er is altijd verlof van de burgemeester nodig, ongeacht of er een opgraving plaats vindt na 3 dagen, 6 maanden, 2 jaar of 53 jaar. En er is ook altijd advies van de VROM-inspectie nodig.
Maar VROM heeft zelf in circulaires aangegeven dat het niet nodig is om in dit soort gevallen advies te vragen, als men zich bij het verlenen van verlof houdt aan het standaardadvies dat is opgenomen in de Inspectierichtlijn Lijkbezorging van VROM. Die Richtlijn en de bijbehorende circulaire hebben gemeenten rond de jaarwisseling 1999/2000 gehad. Er is niet op 1 dag dezelfde brief naar alle gemeenten gezonden, het is in plukjes gegaan. U moet dus in het archief van de gemeente kijken.

Ik kan u echter meteen zeggen dat het advies van de inspectie negatief is. Men adviseert om alleen op te graven binnen 2 maanden na het overlijden, dan wel pas na 10 jaar. Of uw gemeente dat advies volgt, moet u zelf weten. U bent niet verplicht om het advies over te nemen. Het is geen vrolijk werk, maar er zijn bedrijven die er geen probleem mee hebben om een herbegraving na anderhalf jaar uit te voeren.
Vaak is een criterium of er nog andere begraven personen uit het graf genomen zouden moeten worden voor de opgraving. Anders gezegd: ligt de man onder iemand anders of niet. Als de man alleen ligt of boven ligt, is opgraven geen probleem. Als het niet zo is, wordt de opgraving meestal geweigerd uit piƫteit met de andere familie. Men kan dan wel na 10 jaar alsnog opgraven en herbegraven.

Zie de vele andere vragen in de sub-rubriek Opgraven en herbegraven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >