Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Openbaar maken gegevens op grafstenen


2 oktober 2006

Vraag nummer: 4534  (oude nummer: 8370)

Geachte heer van der Putten,

Op www.graftombe.nl kwam ik de namen en de geboorte- en sterfdata van mijn ouders en grootouders tegen. Ik vind dit bijzonder pijnlijk, daar mijn vader nog geen jaar geleden overleden is. Op de site wordt gesteld dat het openbaarmaken van deze gegevens niet verboden is.

Ik begrijp dat de Wet persoonsgegevens geen bescherming biedt aangezien er geen gegevens van nog levende personen op de grafsteen staan.

Is er een (juridische) mogelijkheid om te bewerkstelligen dat de sitebeheerder de gegevens van mijn ouders (en eventueel grootouders) van de site haalt en in de toekomst ook niet meer openbaar maakt?

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) is hier inderdaad niet op van toepassing. Als ze dat wel was, betekende dat trouwens niet niet dat de gegevens niet openbaar zouden mogen worden gemaakt. Er zou alleen bekend moeten zijn dát die gegevens openbaar gemaakt worden. Dw Wbp eist alleen dat er een reglement is, waarin dat staat. Maar dat is hier niet van toepassing. Het openbaar maken gebeurt ook niet door de begraafplaatshouder, maar door derden.

Men kan alleen bezwaar maken tegen publicatie van dit soort gegevens (op internet of in de krant of waar dan ook) als men onrechtmatig handelt jegens de overledene of een directe nabestaande. Dat zijn bijvoorbeeld het geval zijn als men er iets heel lelijks bij vertelt, bijvoorbeeld dat de overledene een misdadiger was. En wanneer dat ongefundeerd is. Maar ook dan kun je alleen dat ongefundeerde aanvechten, bij voorbeeld via de rechter.

Als u het 'gewoon' maar vervelend vindt - hoe naar voor u ook - is er geen juridische mogelijkheid om de gegevens te laten verwijderen.
U kunt het natuurlijk ook altijd wel vragen aan de beheerder van de site. Misschien is men gewoon bereid om het wel te doen, als u het vraagt.

Zie ook vergelijkbare vragen in deze adviesrubriek.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE