Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ontvangen menselijke botten; wat er mee te doen?


30 december 2010

Vraag nummer: 7799  (oude nummer: 16299)

Een burger heeft bij ons menselijke botten ingeleverd, die zijn vader als wetenschapper had gebruikt. De burger weet niet waar hij er mee heen moet en het crematorium heeft hem naar ons door verwezen. Nu is mijn vraag wat moeten wij hier mee doen.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U moet niets, maar het is waarschijnlijk wel kies en ethisch wenselijk als deze botten op een van de begraafplaatsen in uw gemeente een plekje krijgen. Als graven geruimd worden kunnen deze botten mee elders worden begraven in een knekelput of verzamelgraf. Als er voorlopig geen graven geruimd worden, is er elders wel een plekje om deze botten te begraven. Dat hoeft niet in een 'echt' graf, maar kan ook ergens langs een pad of onder struiken. Het hoeft ook niet erg diep, maar wel zo diep dat niet de eerste de beste loslopende hond er mee aan de haal gaat.

Er zijn in Nederland nog een groot aantal botten van oude skeletten, die met name voor onderwijsdoeleinden gebruikt werden. Tegenwoordig zijn de skeletten die in het biologielokaal in de hoek staan van kunststof, maar vroeger waren ze gewoon 'echt'. Wanneer mensen op een nette manier van dit soort materiaal af willen, lijkt mij dat begraafplaatshouders hen, gelet op het maatschappelijke belang, van dienst behoren te zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >