Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Nederlander begraven in het buitenland


11 april 2007

Vraag nummer: 4756  (oude nummer: 9165)

Ik ben Nederlander, woon in Nederland, maar heb een tweede woning in Frankrijk. In het Franse dorp is een schitterende begraafplaats, daar zou ik graag begraven willen worden. Kan dit/ mag dit en welke voorwaarden/condities bestaan er?

Antwoord:

Geachte heer,

Het is vanuit de Nederlandse wetgeving bezien geen enkel probleem als iemand in het buitenland begraven wil worden. Als u in Nederland overlijdt, zijn er eenvoudige papieren nodig om het lichaam naar het buitenland te kunnen transporteren. Als het transport per vliegtuig plaats vindt, zal een aangepaste kist nodig zijn. Als het transport per auto plaats vindt, waarschijnlijk niet. Iedere uitvaartondernemer kan dat regelen als het zover is, niets om u zorgen over te maken.
Maar het kan pas geregeld worden op het moment van overlijden, men kan niet tevoren de papieren voor transport regelen. Maar dat hoeft ook niet.
Als u in Frankrijk overlijdt zijn er natuurlijk al helemaal geen transportproblemen.

Welke regels of eisen de Franse begraafplaats hanteert om daar begraven te mogen worden, kan ik u niet zeggen. Waarschijnlijk is het probleemloos, net als wanneer een Fransman in Nederland begraven zou willen worden. In Nederland zijn er soms, meeste kleine kerkelijke, begraafplaatsen, die de eis stellen dat men lid van de kerkelijke gemeente of inwoner moet zijn geweest. Vaak heeft dat te maken met een beperkte capaciteit van de begraafplaats en lage tarieven, die men alleen voor de eigen parochianen of kerkeleden od inwoners wil reserveren. Maar dat komt vrij zelden voor. U moet gewoon eens in Frankrijk bij de koster of de gemeente informeren hoe het zit als u daar begraven wil worden. Vermoedelijk kan het zonder enig probleem.

Zie vergelijkbare vragen in de sub-rubriek 'Buitenland' in de categorie 'Overige onderwerpen'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >