Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Metaaldetector op oude begraafplaats


31 augustus 2002

Vraag nummer: 974  (oude nummer: 1305)

Fri Jun 15 16:18:12 2001

Geachte heer vd Putten,

Wij hebben een begraafplaats, die feitelijk gesloten is. Er wordt nauwelkijks begraven. We kregen het verzoek van een jonge man om daar met een metaaldetector te zoeken naar muntjes e.d.
Van veel graven zijn de stenen af. De indeling van deze begraafplaats is in de loop der jaren veranderd.
We twijfelen daarom of het mag.

Antwoord:

Fri Jun 15 20:54:41 2001

Geachte heer of mevrouw,

Het met een metaaldetector afzoeken van een oude begraafplaats lijkt mij niet verstandig. Je mag natuurlijk best met een metaaldetector rondlopen. Maar zodra er gegraven wordt, bijvoorbeeld omdat de wijzer uitslaat bij oude handgrepen van een kist in de grond (alhoewel het meeste wel weggeroest zal zijn), krijg je een probleem.
Het beroeren van het oppervlak van een graf is strafbaar. Ook wanneer het oude graven zonder monument zijn. Als je het alleen op paden zou doen of kunnen doen, zou er geen probleem zijn. Maar als niet duidelijk is waar vroeger graven gelegen hebben en waar niet, mag je geen risico nemen. Ook het bijvoorbeeld slechts 10 cm afgraven van een graf, om in de bovenste laag aarde naar muntjes e.d. te zoeken, is strafbaar. Er is alleen geen strafbaarheid, als het in de rechtmatige uitoefening van het beroep gebeurt. Zoals wanneer een grafdelver een graf delft of een steenhouwer het fundament van een grafmonument plaatst. Maar niet 'voor de lol'. Dat valt onder de strafbaarheid in het Wetboek van Strafrecht.

mr W.G.H.M. van der Putten

15 juni 2001

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >