Met 1 persoon grafdelven? (Arbo)


14 november 2002

Vraag nummer: 1532  (oude nummer: 1893)

Sat Oct 20 16:22:58 2001

Mag een medewerker begraafplaats in zijn eentje een dubbeldiepgraf maken met een grafdelfmachine, waarbij hij een enkele keer in het graf moet om bij te steken en de bekisting te plaatsen.
Mag dit volgens de Arbo, of ben je verplicht om dit met twee mensen uit te voeren. Er zijn collega's die beweren dat zij het alleeen mogen, indien zij een GSM bij zich hebben. Maar wat heb je aan een GSM als je echt iets overkomt?

Antwoord:

Sat Oct 20 21:55:30 2001

Geachte heer Homan,

Ja, een medewerker mag in zijn eentje een dubbeldiep graf maken. De Arbo-wetgeving verplicht niet om met 1, 2 of 3 mensen te werken, maar in het algemeen om veilig te werken. Of althans voor de werkgever om veilig werken mogelijk te maken. Als een graf voldoende wordt gestut, zodat het niet kan inzakken, bij een systeem dat van boven naar beneden werkt, zie ik geen probleem.

Uitvoering van Arbo-wetgeving is eigenlijk in feite vooral een kwestie van gezond verstand gebruiken.
Iedereen kan op (bijna) elke werkplek zien wat veilig en onveilig kan zijn en moet daar naar handelen. Alleen zijn mensen soms 'blind' voor de dingen die ze normaal altijd doen en op een bepaalde manier doen. Daarom kan het goed zijn om een veiligheidsadviseur eens een keer te vragen zijn oog over het werk te laten gaan en tips te geven.
Het dragen van een GSM kan inderdaad helpen veiliger te werken, maar helpt natuurlijk niet, zoals u zelf al zegt, als er werkelijk iets ergs gebeurt. Maar ja, ook met 2 mensen kunnen er dingen gebeuren waarbij de 2e ook niets kan uitrichten behalve hulp halen of ook het slachtoffer kan worden van een ongeval.
Moet je er dan 3 hebben?

Ik denk dat nuchter naar risico's moet worden gekeken.
Ik verwijs ook naar mijn antwoord op een Arbo-vraag uit juni 2001.

Met vriendelijke groeten,

mr W.G.H.M. van der Putten

20 oktober 2001

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >