Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Maximaal 2 diep graven ivm Arbo?


24 oktober 2002

Vraag nummer: 1345  (oude nummer: 1693)

Thu, 24 Oct 2002 18:20

Ik heb een vraag over het graven van een graf.
Onze beheerder die het graafwerk verzorgt kwam met de mededeling dat hij met de hand niet dieper mag graven dan twee-diep, dat zou een ARBO-eis zijn. Bij ons op de begraafplaats wordt in principe drie-diep gegraven. Ons is uiteraard bekend en dat gebeurd ook bijna altijd dat eerst machinaal wordt gegraven en daarna met de hand afgewerkt. Maar het kan zo uitkomen, door bijvoorbeeld na ruiming, dat men niet drie-diep machinaal kan graven.
Is iets hieromtrent bekend? Graag een reactie.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De mededeling van de persoon die het graafwerk verricht is mijns inziens onjuist. Vraagt u hem maar eens hoe hij aan deze wijsheid is gekomen. Vaak is zo'n bericht "van horen zeggen".
De Arbo-wetgeving zegt bijna nooit concreet dat dit of dat moet gebeuren of verplicht is of juist niet mag.
Ik verwijs naar eerdere antwoorden op vragen over de Arbo, o.a. van december 1999 en juni 2001. Gebruik de Zoekmachine van deze site met een steekwoord, bijvoorbeeld "arbo".

Ik citeer in dit verband ook graag de bedrijfsconulent van de Landelijke Organisatie van Begraafplaats, die onlangs over de Arbo opmerkte:
"Je moet in eerste instantie gewoon je gezonde verstand gebruiken. Als je afdaalt in een jaren lang gesloten graf kelder is het verstandig die eerst te ventileren bijvoorbeeld met een bladblazer. Als je afdaalt zorg dan altijd dat er iemand bij is. Het is vaak voorgekomen dat iemand flauw valt door zuurstof gebrek.
Als je handmatig in je eentje een driediep graf graaft met een krikkemikkige houten grafbekisting, is dat vragen om moeilijkheden. Je voldoet dan niet aan de algemene ARBO eis om veilig te werken. Behalve het aspect veiligheid is ook uitgangspunt van de ARBO dat de fysieke belasting van personeel beperkt moet blijven. Dus als een grafdelver op een dag 3 driediep graven moet graven ofwel circa 9 m3 zand op de schop moeten nemen en dat vanuit de put omhoog moet gooien is dat te veel van het goede."

Hier sluit ik mij graag bij aan. Drie of zelfs vier diep een graf graven, met de hand, mag. Maar alleen veilig (goede bekisting en bij een heel diep graf met z'n tweeën om af te wisselen en in te kunnen grijpen als er tóch iets zou gebeuren) en met de beperking dat je dit niet de hele dag doet, want dat houdt men mens/rug vol.

mr W.G.H.M. van der Putten

24 oktober 2002

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >