Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mag je als Zwitser in Nederland begraven worden


18 november 2018

Vraag nummer: 56710

Mag je als je van origine Nederlander vent maar nu wekt en woont in Zwitserland en een Zwitsers paspoort hebt, in Nederland begraven worden? En hoe gaat dat met vervoer van Zwitserland naar Nederland ?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, men kan in Nederland begraven worden met de Zwitserse nationaliteit. Of men van origine Nederlands is, doet er niet toe. Iedereen is welkom.

Geen enkel land ter wereld heeft de beperking dat er alleen mensen begraven kunnen worden met de nationaliteit van dat land. Iedereen kan in principe overal begraven worden.

Bedenkt u maar eens wat het zou betekenen als dat niet zo zou zijn. Dan zouden bijvoorbeeld toeristen in een land daar nooit begraven kunnen worden. Of zouden illegalen in een land daar nooit begraven kunnen worden. En wat dan? Men kan de overledenen niet gewoon jarenlang langs de weg laten liggen of zo.
Kortom, in geen enkel land is er een beperking qua nationaliteit voor wat betreft er kunnen begraven (of cremeren).

Het vervoer van Zwitserland naar Nederland is geen enkel probleem. Als iemand overlijdt, in Zwitserland of in Nederland, moet bij de gemeente aangifte van overlijden worden gedaan. Er kan bij de gemeente tegelijk een document worden gevraagd en gekregen, waarmee vervoer naar of uit Nederland mogelijk is.
Je kunt dat niet van tevoren regelen, zoals mensen soms wel denken en willen. Maar dat kan niet. En dat hoeft ook helemaal niet. Het is nooit een probleem.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >