Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mag ik graven alleen delven (Arbo-eisen)


1 oktober 2002

Vraag nummer: 1194  (oude nummer: 1530)

Thu Dec 30 11:00:57 1999

als beheerder van de algemene begraafplaats in mijn woonplaats ben ik belast met het delven van graven zowel enkele graven als dubbele. Ik doe dat met behulp van een minigraver en aluminium glijbekisting. Ik werk heel het jaar alleen , dus ook het graafwerk. Mijn vraag is : mag ik dat arbotechnisch eigenlijk wel alleen?

Vriendelijke groeten R.B

0651353697

Antwoord:

Thu Dec 30 23:09:39 1999

Geachte heer,

U vertelt dat u als beheerder van een algemene begraafplaats zelf graven delft. U doet dat alleen, met behulp van een minigraver en aluminium glijbekisting. U voert dat werk alleen uit en u vraagt zich af of u dat - gelet op de Arbo-wetgeving - eigenlijk wel alleen mag doen.

Gewoonlijk beantwoord ik vragen in deze rubriek 'voor de vuist weg'. Zo worden de vragen ook gesteld en het is me normaal te veel werk om zaken tot op de laatste millimeter uit te zoeken. (Bovendien weet ik de meeste antwoorden ook wel uit het hoofd).
In het geval van uw vraag weet ik ook dat het antwoord luidt "Ja, dat mag u alleen doen". Maar ik weet niet zo veel van de Arbo af. De afgelopen tijd kreeg ik van verschillende zijden wat rapportjes over begraven en Arbo en ik vind uw vraag een goede aanleiding om ze eens door te snuffelen om er zelf ook iets van te leren.

Als ik het allemaal goed begrijp, zijn er geen vaste regels dat bepaald werk per se met z'n twee├źn of machinaal moet gebeuren. Uitgangspunt is dat mensen veilig moeten kunnen werken. En dat betekent veilig in de zin van zonder (grote) gevaren voor hun gezondheid en veilig in die zin dat er niet makkelijk ongelukken moeten kunnen gebeuren.

Ik heb eens gekeken naar wat in een checklist van een arbo-dienst over het delven van graven is geschreven. Dat zijn eigenlijk maar 2 punten.
De eerste vraag is of er voldoende maatregelen zijn getroffen om fysieke belasting van medewerkers te beperken. In uw geval luidt het antwoord: ja. Want u graaft niet met de hand - wat vooral diep in een kuil een grote fysieke belasting is, die op termijn een versleten rug oplevert - maar u maakt gebruik van een minigraver. Dan zult u best af en toe ook nog de spade nodig hebben, maar het zwaarste werk gebeurt machinaal. Prima.
De tweede vraag is of bij het delven de nodige veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen. U schrijft dat u een glijbekisting gebruikt. Alweer prima.
Als ik verder naar de checklist kijk, zie ik alleen punten als het gebruik van oordoppen als een grafdelfmachine erg lawaaierig is en dat er een EHBO-doos in de buurt moet zijn voor het geval u zichzelf per ongeluk zou snijden e.d.

Mij lijkt het delven met 2 personen alleen aan de orde als er niet machinaal wordt gewerkt en diepe kuilen worden gegraven, die niet van een bekisting worden voorzien.

Graag maak ik van de gelegenheid gebruik u een prettige jaarwisseling en een gezond en voorspoedig nieuw jaar te wensen.

mr W.G.H.M. van der Putten

30 december 1999

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >