Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mag iedereen grafdelver worden?


12 juni 2008

Vraag nummer: 5489  (oude nummer: 10871)

Geachte heer van der Putten,

Wij hebben onlangs de vraag gekregen of wij ook nieuwe graven delven. Hierdoor zijn wij gaan zoeken waaraan we dan zouden moeten voldoen. Na niets gevonden te hebben stel ik mijn vraag hier. Zijn er regels en eisen waar je als grafdelver aan moet voldoen?

Met vriendelijke groet Frans de Jong

Antwoord:

Geachte heer,

Er zijn geen regels of eisen waar je als grafdelver aan moet voldoen. Maar Arbo-voorschriften voor begraafplaatsen stellen wel de eis dat mensen veilig en verantwoord kunnen werken. Dus moeten weten hoe ze veilig een bekisting plaatsen, niet zomaar beginnen te graven waarbij het risico bestaat dat monumenten op buurgraven beginnen te glijden etc. Een graf is soms 2 of 3 meter diep en het is de bedoeling dat het niet het graf wordt van degene die het graaft. Op sommige begraafplaatsen hanteert men ook de regel dat twee mensen samen aan een graf werken, zodat er één kan ingrijpen of hulp kan inroepen als een graf instort.

Er zijn geen wettelijke vereisten, maar je moet er natuurlijk wel een beetje verstand van hebben. Grafdelven omvat normaal gesproken niet alleen het graven van een vers graf, maar ook het ruimen van bestaande graven. Dan moet je ook wel weten wat mag en wat niet mag.

Anderzijds, alles is te leren en dat geldt hier ook voor. Men moet voorzichtig, veilig en met gezond verstand werken.
Ik weet niet of er opleidingen zijn voor grafdelvers, maar dat zou u eens na kunnen vragen bij de LOB (www.begraafplaats.nl).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >