Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Lijkwatervergiftiging


5 augustus 2003

Vraag nummer: 2380  (oude nummer: 2884)

Wij wonen in Gilze naast een kerkhof. Tijdens de bouw zijn mensen ernstig ziek geworden doordat zij in de bouwput met lijkwater in kontakt zijn gekomen.
Heden heb ik op die plaats een moestuin.
Bestaat er gevaar voor onze gezondheid?
Met dank voor mogelijke beantwoording van de vraag.
Huub van Laarhoven

Antwoord:

Geachte heer Van Laarhoven,

Ik kan het eigenlijk niet geloven dat mensen in een bouwput door contact met 'lijkwater' ernstig ziek zijn geworden. Zeer waarschijnlijk is er een andere oorzaak. Onderzoek van grondwater en oppervlaktewater in sloten naast begraafplaatsen hebben nooit enige aantoonbare verontreiniging of ziekteverwekkende stoffen aangetoond. Ziektekiemen kunnen in de grond, mede door de diepte van begraving, slechts zeer korte tijd voortleven. Er zijn in de medische literatuur en bij de Geneeskundige Inspectie en de Inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiƫne geen gevallen bekend van personen die ziek zijn geworden door grondwater op of nabij een begraafplaats.
En denkt u praktisch ook maar eens aan alle beesten en beestjes zoals vogels, konijnen, ratten enz. die dood in de tuin of in een sloot liggen. Overal, men is het zich alleen niet bewust. Worden we daar massaal ziek van?

Zie vragen met vergelijkbare onderwerpen zoals vraag 1291 Volkstuintjes naast kerkhof en vraag 1287 Mag een molen malen bij een begraafplaats? in de sub-rubriek Aanleggen begraafplaats en vraag 2628 Besmettingsgevaar SARS in de sub-rubriek Vragen van uitvaartondernemers.

Mijns inziens bestaat er geen enkel gevaar voor de volksgezondheid bij het hebben van een moestuin naast een begraafplaats. Ik ken op meer plaatsen in den lande volkstuinen en moestuinen naast begraafplaatsen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >