Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Lijkenhuisje in stand houden?


19 januari 2004

Vraag nummer: 2815  (oude nummer: 3820)

Geachte heer van der Putten,

Ik zit met nog een collega van andere gemeente met een vraag.
Als er op een begraafplaats een lijkenhuisje aanwezig is welke vroeger wel eens gebruikt is maar tegenwoordig nooit meer, in hoeverre heeft de gemeente een plicht om dit in stand te houden??

Antwoord:

Geachte heer,

Als we het ouderwetse woord 'lijkenhuisje' vervangen door het moderne woord 'mortuarium', ziet de vraag er al veel eenvoudiger en herkenbaarder uit. Maar hij blijft hetzelfde.

Er is geen enkele verplichting om een lijkenhuisje te hebben. Of een aula. Of een voorziening zoals een mortuarium. Noch als gemeente, noch als begraafplaatshouder. Zie diverse vragen in de sub-rubriek Mortuarium/rouwcentrum en de sub-rubriek Overig Begraven/begraafplaats.

Het kan natuurlijk anders liggen, als het betreffende lijkenhuisje op de monumentenlijst staat, landelijk dan wel gemeentelijk. Dan mag je het niet zomaar afbreken. Maar er is geen verplichting tot gebruik als mortuarium, rouwcentrum of anderszins. Er is ook geen verplichting tot onderhoud. Het huisje mag letterlijk en figuurlijk wegrotten.

Maar je moet natuurlijk altijd met gezond verstand, en daarmee bedoel ik óók een reële blik op de historische en cultuur-historische waarde van zo'n object, met zoiets omgaan. Niet zomaar zonder meer slopen, maar goed kijken hoe iets een leuke en liefst rendabele bestemming kan krijgen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >