Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Lichaamsdeel begraven na amputatie


7 september 2002

Vraag nummer: 1031  (oude nummer: 1365)

23 Aug 1999

Ons bereikte het verzoek van een mevrouw, die waarschijnlijk een beenamputatie moet ondergaan, of zij haar been mag begraven. Zij wil niet dat haar been na de operatie wordt vernietigd. Het lijkt ons dat ze daarvoor een graf op een begraafplaats moet huren/kopen. Een verlof is niet nodig, alleen de medewerking van de gemeentelijke begraafplaats. Is deze veronderstelling juist?

Antwoord:

Geachte heer,

Het is inderdaad mogelijk voor een mevrouw die een been-amputatie moet ondergaan, om het been 'alvast' te laten begraven. Ze is zelf eigenaar van haar been en dan dus van het ziekenhuis verlangen dat men het niet bij het specifiek ziekenhuisafval naar een verbrandingsoven laat afvoeren, maar dat het voor begraving ter beschikking wordt gesteld.

Er is geen m.i. verlof tot begraving van de gemeente nodig; dat is aan de orde als de romp wordt begraven. De gemeente moet bereid zijn om een graf uit te geven. Ik zou niet zien waarom ze dat niet zou doen.
Ik merk ook nog graag op dat mevrouw de kosten van het graf fiscaal kan aftrekken als kosten voor de aankoop van een graf bij leven, mits ze dat op de juiste manier regelt.

Met vriendelijke groet

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven worden?


23 augustus 1999

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE