Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Later bij begraven stoffelijke resten


10 maart 2011

Vraag nummer: 24573  (oude nummer: 16521)

Geachte heer/mevrouw,

Aan de gemeente wordt een verzoek door de ouders gedaan om resten ([deel lichaam] die na onderzoek aan de ouders zijn teruggegeven) van een in [recent] begraven kindje te begraven.
De grafrust moet gewaarborgd blijven voor 10 jaar. Kunnen de [delen lichaam] alsnog bijgezet worden in ditzelfde grafje op de bovenste laag, zodat het kistje/lichaam van het kindje met rust gelaten worden?
Vriendelijke groeten
gemeente XX

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik heb uw vraag deels anoniem gemaakt, om te voorkomen dat de ouders of andere nabestaanden 'hun' situatie makkelijk herkennen. Lijkt me erg pijnlijk voor hen om over hun kind te lezen. Ik heb er [deel lichaam] en [recent] van gemaakt.
Uw vraag is overigens erg welkom; u bent niet de enige die er mee te maken heeft.

Ja, deze stoffelijke resten kunnen natuurlijk in hetzelfde graf begraven worden. Het is niet nodig en zelfs onwenselijk om daar de kist voor te openen. Dat zou de grafrust van het kindje verstoren. Deze resten kunnen boven de kist begraven worden.

Het is wat (te) theoretisch om te zeggen dat deze resten in de bovenste laag van het graf begraven worden. Het is materiaal dat, als het begraven is, waarschijnlijk zeer snel zal vergaan en dat niet meegeteld hoeft te worden als 'gebruik van een begraaflaag'. Men zou het waarschijnlijk na enige tijd niet meer terug kunnen vinden,

Ik zou dergelijk materiaal begraven tussen de bovenste en onderste laag in, vlak boven de onderste laag. Dan hoort het gevoelsmatig nog tot de onderste laag waar het kindje begraven is en daar hoort het juridisch ook bij, omdat het geen zelfstandig 'lijk' is.

Dit soort vraagstukken doet zich ook wel eens voor in situaties dat mensen bij een ernstig ongeluk om het leven komen en waarbij veel later, na de begrafenis, ver van de plaats van het ongeluk (denk aan een botsing met een trein of een grote explosie) nog stoffelijke resten worden gevonden die men toch wil bijbegraven. Doe dat dan dicht in de buurt van de kist.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >