Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Laag aarde op kist


8 september 2005

Vraag nummer: 4004  (oude nummer: 6410)

Ik heb al op deze website gelezen, dat er wettelijk 65 cm aarde op de kist moet, nu is mijn vraag ; wordt dit gerekend vanaf de kist tot aan het maaiveld, of telt de heuvel boven op het graf, dus boven het maaiveld ook mee ? (b.v 10/12 cm)
Bij ons worden de graven nl. opgemaakt met een mal, waar door er een heuvel ontstaat, dit ziet er dan mooi verzorgt uit.

Met vriendelijke groeten Jan Hofstee.

Antwoord:

Geachte heer,

Het kleine heuveltje boven op het graf telt niet mee. Als er ooit eens een periode zou komen dat de graven of het kerkhof niet meer zo goed onderhouden worden, en ik ken dat soort voorbeelden bij honderden, dan spoelen die heuveltjes deels weg. Bovendien denk ik dat monumenten niet op dat heuveltje staan, maar er achter, als het staande monumenten zijn. Dan is de afstand kist - monument ook kleiner.

Het is ook een slechte zaak als de diepte precies op 10 of 12 cm zou hangen. Want er is bij het delven van het graf geen zekerheid over het model van de kist. Je moet zo ruim delven dat ook altijd een hoge kapkist er makkelijk in past. Niet dat je dan maar 60 of 55 cm tot het maaiveld over houdt.

Ik wordt overigens wel nieuwsgierig naar die heuveltjes, want graven zakken altijd iets in, simpelweg omdat de kist in elkaar zakt. Dat zou - schat ik in - betekenen dat het heuveltje regelmatig moet worden vernieuwd, anders heb je alleen ingezakte heuveltjes. Alleen al daarom mag je zo'n heuveltje niet meetellen bij de diepte van de kist. Op veel kerkhoven is er al zo'n heuveltje vanwege het inzakken van de grond.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages.
Zoals de Promo Serie Begraven en Begraafplaatsen

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >