Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten overledene herbegraven (eerst begraven in verkeerde graf)


4 maart 2004

Vraag nummer: 2938  (oude nummer: 4077)

Een overledene blijkt in het verkeerde graf begraven te zijn en wordt door de begrafenisondernemer herbegraven. De kosten van de begrafenisondernemer zijn daardoor € 2.000 hoger dan normaal. De deurwaarder zegt dat de opdrachtgever verantwoordelijk is voor degelijke missers van begrafenisondernemers. Is dat korrekt?

Antwoord:

Geachte heer,

Het hangt er natuurlijk helemaal van af wiens schuld het is dat de betrokken persoon in het verkeerde graf is begraven, die van de uitvaartondernemer, de begraafplaats, of van de familie (in sommige dorpen liggen soms heel veel graven van/uit een familie bij elkaar). De persoon of instantie wiens schuld het is, is aansprakelijk voor alle meerkosten.

Als het een misser van de begrafenisondernemer is geweest, is de opdrachtgever uiteraard niet verantwoordelijk. Ook niet voor de financiële gevolgen. De opmerking van de deurwaarder is onbegrijpelijk in dit verband.
Een werkgever is (soms) wel aansprakelijk voor een werknemer en een opdrachtgever ook voor de uitvoering, als dit onder zijn regie is gebeurd. Maar daar kan geen sprake van zijn als de fout door de ondernemer is gemaakt. Alleen als hij op aanwijzing van zijn opdrachtgever het verkeerde graf heeft laten delven of openen, is de opdrachtgever de extra kosten verschuldigd.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >