Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten na 15.00 uur (extra kosten begraven)


17 december 2003

Vraag nummer: 2752  (oude nummer: 3603)

Mijn moeder is op 3 okt. begraven in Leiderdorp op de Hoogmadeseweg. Omdat dat gebeurde na 15.00 uur kregen we een toeslag van 179 euro.
Dit kwam ons maar ook de begrafenisondernemer als belachelijk over. "De gemeente L'dorp hanteert nu eenmaal deze regel" kregen we op onze vraag WAAROM? Mijn werkdag duurt toch ook tot 17.00 uur! Graag zou ik van u weten of dit nu echt zo "normaal" is.
Met vr.groeten J.Huijgen.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er zijn inderdaad wel meer gemeenten of houders van kerkelijke begraafplaatsen die een toeslag rekenen voor begraving na een bepaald tijdstip of op zaterdag.

U vraagt: waarom?
U geeft zelf het antwoord al. Uw werkdag duurt tot 17.00 uur. Precies. Die van de grafdelver in principe ook. Daarom.
Een begrafenis is natuurlijk niet afgelopen op het moment dat de kist de bodem van het graf heeft aangeraakt. Nadat de nabestaanden zijn vertrokken moet de graflift worden verwijderd, de bekisting van het graf worden weggehaald en moet het graf worden gedicht. Denkt u dat een kist open en bloot de avond en nacht doorbrengt? Het vakkundig weghalen van lift en bekisting en het dichten van het graf kost ongeveer 3 uur. Het dichten van het graf is niet zomaar een berg zand in een gat kieperen; het zand moet rondom de kist worden aangestampt en telkens in lagen worden verdicht om te voorkomen dat straks buurgraven en monumenten op buurgraven verzakken en de grond te sterk inklinkt. De bekisting (van metaal of met balken) kan daarom ook alleen telkens in lagen/ringen worden weggehaald.
Kortom: als de grafdelver om 18.00 uur thuis wil zijn, moet men dus geen begrafenissen na 15.00 uur aannemen. Uiteraard maakt het verschil of men een graf van 1 diep nieuw op de rij graaft, of een 3 diep graf (ongeveer 2.80 meter diep) in een rij bestaande graven. Maar men kan geen 5 verschillende tariefjes hanteren en moet uitgaan van een gemiddeld tijdsbeslag.
In de wintermaanden speelt nog mee dat het om 16.30 uur of 17.00 uur donker is en dan het buiten werken zonder verlichting onverstandig is.

Mij lijkt een zeker 'ontmoedigingstarief' van de gemeente begrijpelijk. Of het zo'n groot bedrag moet zijn, daar kun je over discussiƫren; ik ken overigens gemeenten waar het begraven op buitengewone uren een 4-voud van het tarief in Leiderdorp kost.

Ik vind de opmerking van de begrafenisondernemer in kwestie eerlijk gezegd ook wat laf. Hij moet beter weten. Maar het praat zo makkelijk met u mee, als u in eerste instantie - begrijpelijk - schrikt van de kosten. Die ondernemer weet ook dat als hij thuis al lang zijn benen onder de eettafel heeft gestoken, een ander nog aan het sjouwen is met balken van de bekisting e.d.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >