Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten begraven (kosten schudden graf; vervolg vraag 6009)


9 juni 2005

Vraag nummer: 3837  (oude nummer: 6014)

Geachte heer van Putten
Bedankt voor uw antwoord op vraag 6009.
Naar aanleiding hiervan: onze gemeente rekent volgens mij wel erg veel voor het begraven e.d. .Wij hebben een oud familiegraf. Voor het schudden van het graf werd 2800,- berekent, dezelfde prijs als een nieuw graf. Op mijn vraag waarom dat zoveel kost terwijl wij juist een plekje uitsparen, vanwege hergebruik van het graf( de gemeente klaagt dat de begraafplaatsen te klein worden) kreeg ik als antwoord dat het was uit piëteit voor de overledenen. Ze willen het hergebruiken niet stimuleren. Hoewel in ons graf de laatste al 50 jaar geleden begraven was. Ik vind dit nl. geen piëteit voor de nabestaanden als je zo'n rekening gepresenteerd krijgt. Bovendien wordt daarnaast voor het begraven (het open en dicht maken) ook nog eens 750,- gerekend, terwijl bij het schudden het graf ook al geopend was. Volgens mij is dit dikke winst voor de gemeente. Ik vind dit misbruiken over de rug van overleden mensen heen. Omdat het om dierbare overledenen gaat wordt er bijna nooit over geklaagd, dat is in dat geval ook erg moeilijk. Ik heb de idee dat de gemeente hier misbruik van maakt en vind het respectloos om zo met nabestaanden om te gaan.Voor het onderhoud van het graf moet ik 50 x 78,- betalen en vorig jaar was dat nog 35 x 59,- dit is 2000,- extra. Ook weer zoiets. Volgens u kan ik hiervoor bij de gemeenteraadsleden klagen, maar ik wilde weten of deze bedragen normaal waren of zijn ze werkelijk erg hoog en mogen ze voor het schudden van het graf ook zoveel rekenen?
Bijvoorbaat hartelijk dank.

Antwoord:

Geachte heer,

De gemeente is vrij in het vaststellen van tarieven. Men kan inderdaad het schudden van een graf vrij duur maken, om het schudden een beetje tegen te gaan.
Vaak gaat het met te schudden graven om graven waarvan de rechten voor onbepaalde tijd zijn afgekocht. Als u voor 2.800,- een weer bruikbaar graf voor onbepaalde tijd krijgt, is dat eigenlijk vrij goedkoop. Bijvoorbeeld Monuta, de uitvaartorganisatie die de afgelopen jaren telkens aandacht vraagt voor de stijging van begraafplaatskosten, biedt zelf een graf voor onbepaalde tijd aan (op haar begraafplaats Rustoord in Nijmegen) voor 14.500,-. Daartegen afgezet is 2.800,- een koopje.
Ik ken ook een stedelijke begraafplaats (Arnhem) waar het schudden van een 3-persoons graf ruim 6.000,- kost. Ik geef grif toe dat het elders ook wel goedkoper is dan 2.800,-, maar ik wil maar zeggen dat het in uw geval wel duur is, maar niet extreem duur. Ik duik eens in mijn archief en pak een paar willekeurige plaatsen in mijn klapper "N". In Naarden kostte een opgraving en herbegraving in hetzelfde graf (schudden dus) in 2003 toevallig ook bijna net zoveel als bij u: 2.893,-. Nederbetuwe 1.303,-. Nederlek 959,05 per op te graven en her te begraven lijk. Voor een 3-persoonsgraf komt dat ook op ruim 2.800,-. In Nederweert wordt voor het schudden van een (heel) graf € 156,- gerekend; en dit is ook nog eens het verhoogde tarief per 1 juli a.s.! Kortom, u ziet dat er nogal wat verschillen zijn.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >