Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten begraafplaatsen


17 maart 2007

Vraag nummer: 4701  (oude nummer: 9043)

mag een gemeente de kosten van een begraafplaats alleen omslaan over de graven.
diverse vereningingen worden door een gemeente gesubsidieerd

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De meeste gemeenten slaan de kosten van een begraafplaats slechts ten dele om op de graven. Bij de meeste gemeenten zijn de inkomsten van de begraafplaats niet kostendekkend. En moet er dus geld bij.
Dat geld kan komen van de onroerend zaakbelasting, of van de uitkering die gemeenten van het Rijk krijgen. Maar het maakt niet uit waar het geld vandaan komt, want alles gaat in één grote pot en vanuit die grote pot worden ook de kosten van de begraafplaats betaald.

De gemeenten subsidiëren inderdaad verenigingen, maar ook tal van andere zaken. Maar die betalen ze niet uit de inkomsten van begraafplaatsen. Er zijn geen begraafplaatsen die winst maken, het is al een hele kunst om kostendekkend te draaien. Waar wel geld aan verdiend wordt, is aan crematoria. Het is niet voor niets zo dat grote uitvaartverzekeringen geen eigen begraafplaaatsen hebben, maar wel crematoria. Sommige gemeenten laten hun crematorium + begraafplaats door een verzekeraar beheren. Dat doen verzekeraars alleen omdat ze aan het crematorium meer verdienen dan dat ze aan de begraafplaats kosten hebben.

U hoeft geen angst te hebben dat de kosten die u voor een graf betaalt, voor een deel besteedt worden aan subsidies voor verenigingen of andere 'leuke dingen'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >