Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Klein onderhoud graven


16 januari 2004

Vraag nummer: 2804  (oude nummer: 3786)

Geachte mr. van der Putten

Regelmatig zie ik op uw side vragen over onderhoud van graven of bij het nalaten daarvan een dreigende ontruiming.
Kunt u mij vertellen hoe dit geregeld is.
Ligt de verantwoording bij de beheerder of bij de mensen zelf. Kun je bij de beheerder een contract voor klein onderhoud afsluiten of zijn daar bedrijven voor. Met klein onderhoud bedoel ik het schoonmaken van de stenen, het blad en onkruid vrijhouden van het graf, het bijschilderen van de letters, het melden van kleine gebreken aan nabestaandenen dat soort dingen.
De reden dat ik dit vraag is dat ik overweeg een bedrijfje hierin te beginnen maar geen zicht heb op de regels omtrend deze zaken.

Ik hoop dat u mij een stukje op weg kunt helpen,
met vriendelijke groeten,
C. de Lange

Antwoord:

Geachte heer De Lange,

Het is overal anders geregeld. Sommige begraafplaatsen doen helemaal niets zelf aan onderhoud, anderen alleen het terrein, anderen het terrein en een beetje van de grafmonumenten en sommigen ook de monumenten. Bij een paar grote begraafplaatsen kan men een abonnement nemen om plantjes te laten poten en verzorgen. Bijschilderen van stenen gebeurt op heel weinig plaatsen.

Ik heb de afgelopen jaren al regelmatig contact gehad met mensen die een bedrijfje op dit terrein wilden opzetten. De meeste initiatieven liepen op niets uit. Ik ken slechts een paar mensen/bedrijfjes die het parttime doen als nevenwerkzaamheid. Het kernpunt is dat de meeste mensen/nabestaanden er geen geld voor over hebben om een graf jaarlijks te laten onderhouden. Men kan alleen langzaam en met veel inzet in een regio een bedrijfje op dit vlak opbouwen.

U maakt aan het begin van uw vraag een opmerking over het gebrek aan onderhoud en als gevolg daarvan een dreigende ontruiming. Het is zo, dat als een monument sterk verwaarloosd is, het grafrecht vervallen kan worden verklaard. Dat is wettelijk geregeld. Maar bij sterke verwaarlozing hebben we het niet over bladeren op het graf, algenaanslag of een afgebroken letter. Dan hebben we het over een gebroken of gebarsten monument, of een sterk verzakt monument e.d. En dat vervalt niet onmiddellijk; eerst moeten de nabestaanden de kans krijgen om het graf op te knappen. Maken ze van die kans geen gebruik, dan vervalt het grafrecht.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE