Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kelder volstorten met beton


14 juni 2007

Vraag nummer: 4810  (oude nummer: 9329)

Geachte heer van der Putten,

Bij ons wordt er een persoon begraven in een familiekelder. Door de steenhouwer die de kelder openmaakt wordt gezegd dat de kelder na de begrafenis volgestort wordt met beton. Dat is de familietraditie. In mijn opinie is dit niet conform de wetgeving. Het moet toch zo zijn dat er zuurstof bij het stoffelijk overschot kan komen om de ontbinding in gang te zetten.
Ik heb dan ook tot nader orde aan de steenhouwer en de beheerder van de begraafplaats meegedeeld dat de kelder niet mag worden volgestort met beton. Of ben ik abuis?

Uw antwoordt zie ik met belangstelling tegemoet

Met vriendelijke groet
X
beheerder begraafplaats Y

Antwoord:

Geachte heer,

U hebt helemaal gelijk.

Er moet zuurstof bij het stoffelijk overschot kunnen komen. Dat is ook de reden van de wettelijke regel dat er een bepaalde afstand tussen (zand)graven moet zijn, of dat men in een kelder kan begraven. De zuurstof moet (langzaam) kunnen circuleren. Men moet de kelder het liefst leeg laten. Men zou ook nog kunnen besluiten om de kelder te vullen met zand, zodat je er een zandgraf van maakt. Maar beton is absoluut verboden.

Het is onmogelijk dat iemand zegt dat dit 'familietraditie' is. Dit is natuurlijk eeuwenlang al verboden, nog los van het feit dat gebruik van beton een betrekkelijk modern fenomeen is.

En voorts is het zo dat de houder van een begraafplaats er ook nog eens zeggenschap over heeft wat er op zijn begraafplaats gebeurt. Die hoeft natuurlijk het storten van beton nergens toe te laten, net zo min als dat bijvoorbeeld de woningcorporatie hoeft toe te laten dat een huurder de kelder of de keuken van een huurwoning vol stort met beton.

Uw begraafplaats zal vast ook wel regels hebben voor het plaatsen van monumenten, kelders en dergelijke. Ook daarin zal het storten van beton niet zijn voorzien en dus niet zijn toegestaan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >