Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Inzage door derden in grafrecht register


24 september 2009

Vraag nummer: 6904  (oude nummer: 13909)

beste mensen
welke personen hebben vrije inzage in het grafrecht register. bij ons is n.l iemand begraven waarvan de familie nu zegt dat ze geen grafrecht had , nu wil de familie inzicht in het graf register ( is van de kerk)
hoe te reageren op deze vraag
vrgr
h breimer

Antwoord:

Geachte heer,

De term 'register' wordt gebruikt voor het deel van de begraafplaatsadministratie waar in staat welke overledene op welke plek op de begraafplaats begraven is. Wettelijk is vastgesteld dat dit 'register' openbaar is. Openbaar betekent niet dat Jan en alleman er zelf in mag bladeren, maar dat de begraafplaatshouder verplicht is om op verzoek de gegevens te verstrekken. Eventueel tegen betaling van een vergoeding.

Waar u het over hebt, is de administratie van de graven en de rechthebbenden op die graven. Die registratie is niet openbaar; u hoeft er geen gegevens uit te verstrekken. Het zelf inzien van de administratie is uit den boze, o.a. in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens.

Als het gaat om de vraag welke persoon of personen een grafrecht hebben, is dat iets wat een ander in principe niet aangaat. Dat alles met een beetje redelijkheid en gezond verstand. Als bijvoorbeeld een kleinkind van een overledene vraagt op naam van welk familielid de grafrechten staan, is er geen reden om dat geheim te houden. Als echter een steenhouwersbedrijf de namen en adressen van rechthebbenden vraagt om ze een folder te kunnen sturen, kunt u besluiten dergelijke gegevens niet te verstrekken.

Maar derden vrije inzage geven in uw gegevens is onzin.
De betrokken familie kan u vragen of iemand een grafrecht had en daar kunt u - naar waarheid - 'ja' of 'nee' op antwoorden en daar moet men het dan maar mee doen. Niemand heeft het recht om zelf in uw administratie te controleren of u dan het juiste antwoord geeft.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >