Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

In familiekring begraven zonder uitvaartondernemer en beheerder


24 oktober 2004

Vraag nummer: 3401  (oude nummer: 4843)

Geachte heer van Putten,
Wanneer een familie, hun overleden familielid alleen naar de begraafplaats wil brengen, echt in besloten familiekring, kan er dan ook een verzoek van de familie naar de uitvaartleider en de beheerder toe om a.u.b. niet aanwezig te zijn?De familie wil het allerlaatste samenzijn graag zonder (vreemde) personen, intiem bij elkaar kunnen zijn.Voorafgaand aan de begrafenis gaat de familie eerst kijken waar de plek is waar begraven moet worden.De familie wil zelf de kist met touwen laten zakken.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De beheerder van een begraafplaats is en blijft verantwoordelijk voor het fatsoenlijk begraven op zijn begraafplaats. Normaal kan dat worden toevertrouwd aan de uitvaartondernemer, die er ervaring mee heeft en weet waar hij op moet letten.
De beheerder moet echter ook zeker weten wie op zijn begraafplaats begraven wordt en waar. Hij moet de papieren in ontvangst nemen en bij aankomst op de begraafplaats controleren of de kist en de papieren bij elkaar horen. Dat dit op sommige kleinere begraafplaatsen in de praktijk niet altijd gebeurt, is het risico van de begraafplaatshouder.

Een familie kan een uitvaart uitvoeren zonder uitvaartleider (mensen moeten overigens wel goed beseffen waar ze dan aan beginnen, lekkende kisten in de achterbak van de auto van neef Jan zijn geen pretje), dus ook het begraafgedeelte. Maar de begraafplaatsbeheerder mag beslissen of hij het zelf begraven wel aan de familie toevertrouwt of niet en of hij of korte of van lange afstand de gebeurtenissen volgt of de regie voert of niet.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >