Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoogte kosten begraven


3 januari 2011

Vraag nummer: 7804  (oude nummer: 16307)

Geachte heer / mevrouw,

Wat zijn de "normale" kosten voor het openmaken en bijzetten van iemand bij een graf. Wij hebben mijn oma onlangs begraven. Zij is bijgelegd in het graf bij mijn opa. De graven hebben wij in 2010 voor 25 jaar gekocht. Nu moeten wij een rekening betalen van 909 euro. Klopt dit? Het is alleen voor het openmaken en bijzetten.

Mvg,

S. Rueda

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Er zijn geen 'normale' tarieven voor het openen en sluiten van graven. Ze zijn per begraafplaats verschillend en lopen ook heel erg uiteen. Bij de een 200,- en bij de ander 2.000,- als het op een zaterdag gebeurt. De gemeente Ouder-Amstel bijvoorbeeld rekent voor het begraven van een volwassene op buitengewone uren een bedrag van euro 1.909,-. Dus precies 1.000,- duurder dan de rekening die u had.

Het punt is dat begraafplaatshouder de kosten die ze hebben op verschillende manieren versleutelen. De een rekent hoge grafrechten, maar lage begraafkosten. De ander is goedkoop met grafrechten, maar rekent een fors bedrag voor een vergunning om een grafmonument te plaatsen. De een rekent hoge onderhoudsbijdragen en zo kan ik door gaan.

Of een begraafplaats duur of goedkoop is, kun je alleen vergelijken als je kosten van huur van het graf, de termijn van de huur, de kosten van openen en sluiten van een graf, de onderhoudsbijdragen en de kosten van vergunning voor een grafmonument als geheel met elkaar vergelijkt.

Een bedrag van 909,- euro voor het openen en sluiten van een graf is hoog, maar niet abnormaal. Begraafplaatsen zijn nu eenmaal duur. Bijna alle gemeenten leggen ook als ze dergelijke bedragen rekenen, jaarlijks fors geld op hun begraafplaats toe.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >