Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoe lang blijven botten en hoe lang blijft een graf?


10 maart 2010

Vraag nummer: 7402  (oude nummer: 15406)

hoe lang blijven botten nog goed in een graf?
en wat is normaal gesproken of gemiddeld de tijd dat een graf aangehouden wordt?

Antwoord:

Geachte heer,

Hoe lang botten goed blijven is heel moeilijk te zeggen. Dat hangt van de begraafplaats af. En wel va de grondsoort, de diepte van begraven, de zuurgraad van de grond en de vochtigheid in de grond.
Ik ben wel eens bij een ruiming op een begraafplaats geweest, waar men na 25 jaar helemaal en dan werkelijk helemaal niets meer terug vond. Dat komt echter zelden voor.
Meestal vind je na die periode grote botten en schedels of schedelresten. Maar ik hoor ook wel verhalen over vingerkootjes die soms meer dan 100 jaar oud zijn.
In grote lijnen kun je zeggen dat op oude begraafplaatsen meer en langer botten te vinden zijn dan op hele nieuwe, waar men goed zand inbrengt, voor een goede afwatering zorgt, etc.
Er zijn tegenwoordig meer technische mogelijkheden dan vroeger om een begraafplaats optimaal aan te leggen.

De meeste graven zijn eigen of particuliere graven, die voor 20 jaar worden uitgegeven. Soms geven begraafplaatshouders ook eigen graven voor langere termijnen uit, 30 of 50 jaar. Men heeft echter wettelijke het recht om een eigen of particulier graf altijd te verlengen, als men wil.

Daarnaast zijn er nog zogenaamde algemene graven die meestal voor 10 jaar worden uitgegeven. Daar worden mensen in begraven die vreemden voor elkaar zijn; men kan alleen een klein grafmonumentje plaatsen, zodat er voor 2 of 3 monumentjes plek is op een graf. Algemene graven kunnen niet worden verlengd.
Algemene graven komen veel voor in grote steden in de Randstad en komen elders in het land minder voor.
Steden en regio's hebben allemaal zo hun eigen gewoonten. In sommige steden wordt ruim 50% in een algemeen graf begraven; dat is heel normaal. In landelijke gebieden komen ze zelden voor.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >