Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoe kom ik er achter waar mijn moeder is begraven?


27 maart 2017

Vraag nummer: 50260

Waar kan ik informatie krijgen wanneer en waar mijn moeder is begraven als familie niets loslaat

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Er bestaan geen landelijke registers wie waar begraven is. De gemeente van overlijden geeft wel een verlof tot begraven, maar weet niet waar iemand begraven gaat worden. Of is.
Hoe komt u er dan achter waar uw moeder begraven ligt? Dan dan heb je twee dingen nodig: logisch denken en een beetje doorzettingsvermogen.

Als uw moeder is overleden in Den Helder, zal zij niet zijn begraven in Maastricht. De meeste mensen, ruim 95%, worden begraven in de stad of het dorp waar zij woonden. Als het in een dorp was, en uw moeder was actief hervormd, of juist niet uw moeder maar wel uw stiefvader, zal zij op de NH begraafplaats liggen en niet op de katholieke. En als zij niet op de NH ligt, kunt u de gemeentelijke begraafplaats proberen. Dat soort logica.

Als zij in een stad woonde en er zijn meerdere begraafplaatsen, moet u eerst die in de buurt proberen.
Als u alle begraafplaatsen in de stad of het dorp geprobeerd hebt, kunt u aan buurgemeenten denken (soms ligt een begraafplaats van een buurgemeente feitelijk dichter bij iemands woning dan die in de eigen gemeente, en wordt die daarom genomen. Het komt ook wel voor dat mensen kiezen voor een begraafplaats van hun geboortedorp, waar hun ouders en grootouders liggen. Of een plaats waar ze lange tijd gewoond hebben of een andere band mee hebben.
Dat moet u kunnen bedenken, want u kent uw moeder en haar geschiedenis.

U schrijft de betreffende gemeente een briefje, waarin u schrijft dat u op zoek bent naar het graf van uw moeder en dan moet u zo veel mogelijk gegevens noemen: naam en voornamen, geboortedatum, zo mogelijk sterfdatum, laatste adres e.d., alles wat een aanknopingspunt biedt Als het een kerkelijke begraafplaats kan zijn, schrijft u de parochie of de kerkvoogdij aan. Als u twijfelt, schrijft u ze maar meteen allemaal aan. Adressen zijn te vinden in de telefoongids, hier op internet. Als u even doorklikt hebt u ze zo te pakken.

Schrijven is beter dan bellen, want men moet even rustig de gegevens in de PC of de kaartenbak kunnen raadplegen en kunnen vergelijken. Telefonisch gaat te gehaast en geeft een flinke kans op fouten.

Iedere begraafplaats heeft de plicht om een register bij te houden van alle personen die er begraven zijn.
Dat register is openbaar. Dat betekent niet dat u in hun boeken mag neuzen of hun PC mag aanzetten, maar wel dat als u inlichtingen vraagt of persoon X of Y daar begraven is, dat men daar antwoord op kan en moet geven. Met de plek of het nummer van het graf. U hoeft dus niet alle graven op de bonnefooi langs te gaan om te zoeken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE