Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hergebruik grafkelder door Gemeente tegen de wil van de nabestaanden


13 december 2012

Vraag nummer: 33015

Na ruiming wil de Gemeente Vianen onze lege kelder niet afbreken, maar opnieuw gebruiken; wij vinden dat onfatsoenlijk en belust op winstbejag; mag ik afbraak eisen? J.K.

Antwoord:

Geachte heer,

Nee, u kunt geen afbraak van de grafkelder eisen. Na afloop van de grafrechten vervalt het eigendom van de grafkelder aan de eigenaar van de ondergrond.

De rechthebbende van het graf had, toen er nog rechten op het graf rustten, wel zelf de kelder kunnen verwijderen. Als hij of zij dat niet gedaan heeft, heeft hij eventuele aanspraken afgestaan. Althans, als de rechthebbende de kelder destijds voor eigen rekening heeft laten plaatsen. Niet, als de gemeente kant en klare grafkelders ter beschikking stelt. Dan kan een rechthebbende de kelder nooit laten verwijderen.

Overigens, om de puntjes op de i te zetten: een begraafplaatshouder heeft alleen te maken met een rechthebbende op een graf. Niet met de diffuse groep van nabestaanden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Bijvoorbeeld: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >