Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Herbestemming educatiemateriaal


10 februari 2016

Vraag nummer: 45171

Geachte heer Van der Putten,

Als begraafplaats hebben wij recentelijk een bijzonder verzoek ontvangen, waarbij ons reglement en de wet niet direct voorziet in de oplossing.

Het verzoek is afkomstig van een instantie die EHBO les heeft gegeven. Zij hebben in bezit een aantal stoffelijke resten (waaronder ook geprepareerd). De resten zijn gebruikt als educatiemateriaal. Omdat dit materiaal niet meer gebruikt wordt, is ons verzocht de stoffelijke resten op passende wijze aan de natuur terug te geven. In de praktijk kunnen we dit vertalen naar het begraven van de stoffelijke resten in ons anoniem verzamelgraf.

Mijn vraag is of wij dit als begraafplaats mogen uitvoeren, zonder dat er gegevens over de herkomst van de stoffelijke resten beschikbaar zijn.

Ik kijk met belangstelling uit naar uw reactie, waarvoor alvast hartelijk dank.

Met vriendelijke groet,

M.Th. Vijverberg

Antwoord:

Geachte heer,

Ik zie geen probleem om aan dit verzoek te voldoen. Formeel-wettelijk gezien gaat het niet om lijken en er is geen wettelijk verbod om iets anders dan lijken op een begraafplaats te begraven. Dus dat kan.
Persoonlijk vind ik het wel een heel nette gedachte van die instantie om die stoffelijke resten niet zomaar in een vuilnisbak te gooien, maar te begraven. Of te cremeren.

Ik zou als ik u was van die instelling een korte brief willen hebben met een korte beschrijving van het materiaal (bijvoorbeeld 3 skeletten en 2 schedels die gebruikt zijn om...) en een verklaring dat men rechtmatig eigenaar was van het materiaal en dat men dat bijvoorbeeld ongeveer 50 jaar in bezit heeft gehad en gebruikt heeft voor educatieve doeleinden. Als u die brief in uw administratie bewaart, hebt u voldoende waarborg niet illegaal bezig te zijn. Als het materiaal wordt overgedragen zou ik het ook even bekijken en misschien ook een paar foto's maken voor het archief. Zodat het niet om een gesloten kist of container gaat waar men bijvoorbeeld delen van een vers lijk tussen kan stoppen.

U hebt hier natuurlijk geen tarief voor. Dat heeft niemand. Als het gaat om het bergen in een knekelput ligt het voor de hand om de kosten van uren te rekenen die met de uitvoering en administratie gemoeid zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >