Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Herbegraven losse botten?


3 februari 2011

Vraag nummer: 7863  (oude nummer: 16411)

Geachte heer Van der Putten,

In onze gemeente is de grond waar tot rond 1970 een kerk stond, doorverkocht aan een projectontwikkelaar. De kerk had een begraafplaats. De begraafplaats van de kerk bevindt zich onder deze kerk. De laatste begravingen in deze graven zijn rond 1825 geweest.

De projectontwikkelaar wil op de locatie appartementen laten bouwen. Hiervoor wil hij zo veel mogelijk gebruik maken van de bestaande funderingssleuven. Tijdens het graven kwamen er echter losse botten tevoorschijn. Het is niet duidelijk of deze uit graven kwamen. Daarnaast hebben archeologen apart nog 10 tot 15 skeletten opgegraven die wel in een graf lagen. Deze laatste skeletten zullen worden gebruikt voor archeologisch onderzoek en worden daarna in het gemeentelijk archeologisch depot opgeslagen.

Onze vraag is hoe er met de aangetroffen losse botten moet worden omgegaan. Kunnen we ze herbegraven op een begraafplaats?

Met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ja, ik geef in dit soort situaties altijd het advies om de aangetroffen botten op een gewone begraafplaats in een verzamelgraf of de knekelput te bergen.

Strikt formeel juridisch geredeneerd is dat niet nodig. Botten die afkomstig zijn van een opgeheven begraafplaats vallen niet (meer) onder het regime van de Wet op de lijkbezorging. Je zou ze in theorie ook bij het grof vuil kunnen zetten. Maar dat is maatschappelijk natuurlijk niet aanvaardbaar.
Wel aanvaardbaar is om ze net zo te behandelen als andere stoffelijke resten die worden aangetroffen na de ruiming van graven.

Misschien waren deze losse botten ook al afkomstig uit geruimde graven. Zij konden bij wijze van ruiming ook op diverse plekken en plekjes van de begraafplaats begraven zijn. Net als men tegenwoordig zou kunnen doen. Men kan ook nu, als men graven ruimt, bij wijze van spreken op een willekeurige plek onder een paar struiken een flink gat graven en daar botresten in bergen. De kern van de zaak bij het bergen van stoffelijke resten uit graven is, dat zij op het terrein van de begraafplaats blijven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >