Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafschennis (beenderen vinden)


18 juli 2003

Vraag nummer: 2350  (oude nummer: 2825)

hoi

Mijn schoonmoeder is in april begraven het was een familiegraf.Er is van te voren bekentgemaakt aan de kerkhofbeheerders dat er minimaal 4 personen begraven waren een week na de begrafenis ging de zoon de bloemen water geven en de grond harken,tot zijn verbazing kwamen er met het harken diversen beenderen tevoorschijn wij hebben een gesprek hierover gehad met het kerkbestuur over de gang van zaken en wij eisen dat de bovengrong gezeeft word zodat de beenderen die daar in gevonden worden terug geplaats worden het kerkbestuur zegt hierover gooi de resten maar in de knokenput is het verstandig om gerechtelijk te procederen.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Allereerst wens ik u ook een goede avond.

Wat u beschrijft, dat zich beenderen in de bovenste laag van een graf bevinden, is inderdaad bepaald niet zoals het hoort. Er is geen sprake van grafschennis in wettelijke zin. Maar dat het zo niet moet moge duidelijk zijn. Dit is in strijd met allerlei wettelijke bepalingen over de diepte van begraven en over het herbegraven van geruimde stoffelijke resten.

Het kerkbestuur is verantwoordelijk en dient er voor te zorgen dat de bovenlaag van het graf van beenderen ontdaan wordt. Als men zegt dat de familie dat maar moet doen, is dat te zot voor woorden.

Er valt nergens over te procederen, maar wel is een klacht in te dienen. Als het kerkbestuur haar verantwoordelijkheid niet neemt en de zaak niet in orde maakt, zou u kunnen overwegen om een klacht in te dienen bij het bisdom. Maar naar mijn ervaring zijn sommige bisdommen weinig actief om dan in actie te komen. Als deze parochie is aangesloten bij de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen, kan, als het kerkbestuur weigert om de zaak goed te regelen, een klacht worden ingediend bij de Ombudsman Uitvaartwezen. De parochie dient u daar dan meer informatie over te geven. U kunt het adres van de Ombudsman ook op deze site vinden bij Bedrijven en instellingen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >