Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafschending (werkzaamheden zonder toestemming)


2 november 2006

Vraag nummer: 4546  (oude nummer: 8437)

Geachte heer van der Putten,

Op een bovenstaande vraag en antwoord wordt gesproken over grafschending dat kan strafbaar zijn.Wlb ??
Als het strafbaar is waar kan ik het vinden welk artikel is het?Om iemand erop te kunnen wijzen wil ik hem ook graag verwijzen naar een artikel.
Bij ons op de begraafplaats van de gemeente heeft een begrafenis ondernemer opdracht gegeven om een grafkelder schoon te maken ook de binnenkant(er stond water in) om vervolgens over een aantal weken er een urn bij te laten zetten. Daar hebben wij verder geen moeite mee maar dat de begrafenisondernemer "zomaar "op de begraafplaats zonder het bij de gemeente te melden gaat beginnen vinden wij niet juist. Nu wil ik de begrafenis ondernemer even aanschrijven om hem erop te wijze dat hij hier even melding van had moeten maken. Nu wisten we niet wat er aan de hand was een er stond een groot stellage op het kerkhof dit vonden we niet netjes . graag art nr.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is meer dan melding maken: iemand moet eerst toestemming vragen. U bent als gemeente te makkelijk en dan pakt iemand die een vinger krijgt, een hele hand. Melding is te slap, dat is geen toestemming.

Het onbevoegd roeren van een graf is strafbaar gesteld in artikel 149 van het Wetboek van Strafrecht (WSr). En een uitvaartondernemer is onbevoegd om op een begraafplaats werkzaamheden uit te voeren, behalve met goedkeuring van de beheerder. Idem is het onbevoegd wegnemen of verplaatsen van een opgegraven lijk strafbaar (artikel 150 WSr), het is nu niet te controleren of dit gebeurd is of niet.

Voorts is het zo dat het eigendomsrecht wordt geschonden. De gemeente is eigenaar van de begraafplaats en eigenaar van alle graven en niemand mag daar aan komen of iets mee doen zonder toestemming.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >