Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrust Frankrijk (verbod om te cremeren tijdens onderzoek)


16 september 2019

Vraag nummer: 58601

Goedemiddag,

Situatie: Een meneer komt in 2017 om bij een ongeluk in Frankrijk. Zijn lichaam is gebalsemd en naar Nederland vervoerd en hier begraven. Politie in Frankrijk heeft crematie verboden i.v.m. het lopende onderzoek. Volgens het gerechtshof in Frankrijk is er een grafrust van 5 jaar. Mag de burgemeester, op verzoek van de nabestaanden, hier eerder van afwijken? Of kan het verzoek, om meneer alsnog te cremeren, pas na die 5 jaar ingediend worden?

Met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik denk niet dat de politie in Frankrijk gedurende een bepaalde periode crematie kan verbieden. Dat is geen (soort) bevoegdheid van de politie, ongeacht of het de lokale politie of de gendarmerie is. Dat kan hooguit een bevoegdheid van een justitiƫle instantie zijn.

Als er een schriftelijk besluit over is, zou u eerst dat besluit moeten bestuderen.

Ik zou, als ik uw gemeente was, de kwestie voorleggen aan het OM. Besluiten of wensen van de Franse justitie zijn mijns inziens niet direct geldig in Nederland. Maar misschien is er wel regelgeving of is er een soort gentlemen's agreement met Frankrijk om bepaalde wensen wel te respecteren.

Ik weet niet wat de Franse termijn voor grafrust is, maar die geldt in elk geval niet in Nederland. Hier geldt 10 jaar. Maar de termijn van grafrust is niet relevant als de wens bestaat om meneer op te graven en alsnog te cremeren. Er is altijd een vergunning van de burgemeester nodig, zowel binnen als buiten de termijn van grafrust.

Kortom: bestudeer het besluit waarbij crematie onder (welke?) voorwaarden (tijdelijk?) is verboden en pleeg zonodig overleg met de officier van justitie.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >